Deel dit artikel
-

Persoonsgegevens mogen zonder Brexit akkoord niet zomaar meer naar het Verenigd Koninkrijk

Een no deal Brexit zou vergaande consequenties hebben voor het gebruik van persoonsgegevens. Daarvoor waarschuwt branchevereniging Nederland ICT. Persoonsgegevens mogen zonder akkoord namelijk niet zomaar meer naar het Verenigd Koninkrijk.

De branchevereniging wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens een overgangsregeling instelt van minimaal vijftien maanden. ‘Als die er niet komt, lopen veel bedrijven het risico op boetes’, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Het Verenigd Koninkrijk krijgt namelijk dezelfde status als landen als India of Maleisië. In de Europese wet is vastgelegd dat gegevens van Europeanen die zijn opgeslagen buiten de Europese Unie een gelijkwaardig beschermingsniveau moeten hebben als voor data-opslag binnen de EU. Wel zouden de Britten een nieuwe privacywetgeving kunnen introduceren en deze door de Europese Commissie goed te laten keuren. Dat is eerde gebeurd met de privacywetgeving van Canada en Israël.

De EU en het VK kunnen ook tot een nieuwe overeenstemming komen over de bescherming van persoonsgegevens, vergelijkbaar met de afspraken die we al hebben met bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

In het weggestemde Brexit akkoord van premier May was zo’n overgangsregeling wel opgenomen.

Premier May heeft tot maandag om met een alternatief voor haar Brexit-voorstel te komen. Mogelijk vraagt het VK de Europese Commissie om uitstel.

‘Deze onzekerheid treft veel bedrijven en gaat breder dan alleen de ICT-sector,’ zegt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT. ‘Denk aan een beveiligingsbedrijf dat meekijkt of je website niet wordt aangevallen, waarbij het personeel is gevestigd in Engeland, of aan een handige app om bestanden te delen met klanten waarvan hun server in Engeland staat. Maar ook een internationaal bedrijf waarvan de helpdesk in Engeland is gevestigd.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond