Deel dit artikel
-

Pilot helpt startups essentieel personeel uit het buitenland aan te trekken

Het kabinet start vandaag een pilot in de vorm van een verblijfsregeling die het voor innovatieve startups makkelijker maakt om personeel met gewilde expertise vanuit het buitenland aan te trekken.

Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer maandag over de wijziging van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav) en het Vreemdelingenbesluit 2000 in verband met een tijdelijke vrijstelling van de tewerkstellingsvergunningsplicht voor essentieel personeel van startende innovatieve ondernemingen (startups) in de vorm van een pilot. De pilot duurt vier jaar en begint op 1 juni 2021.

Voor startups is het als groeiend bedrijf van groot belang om personeel met de juiste vaak technische kennis aan zich te binden. De vraag naar dergelijk personeel is wereldwijd groot, maar het aanbod is schaars.

Het starten en uitbouwen van een innovatief bedrijf is vaak complex, risicovol en kostbaar. Bovendien is in de startfase de omzet nog beperkt. Om toptalent aan te trekken is het gebruikelijk dat startups een lager salaris aanvullen met bijvoorbeeld aandelen. Het personeel deelt daarmee in het succes en in het risico van het bedrijf.

De nieuwe verblijfsregeling sluit door een verlaagd salariscriterium, aangevuld met een zogenaamde verplichte medewerkersparticipatie zoals aandelen, aan op deze praktijk. Zo worden startups beter in staat gesteld personeel, dat essentieel is voor de groei van de onderneming uit het buitenland aan te trekken en aan zich te binden.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond