Deel dit artikel
-

Prepaid-energiebedrijf EnergieFlex raakt vergunning kwijt

Nederlands eerste aanbieder van prepaid-energie EnergieFlex is zijn vergunning kwijtgeraakt. De rechter heeft surseance van betaling verleend en toezichthouder ACM stelt vast dat zij niet meer aan de verplichtingen uit de leveringsvergunning kan voldoen. Voetbalclub NEC is daarmee ook zijn shirtsponsor kwijt.

Het concept werd in 2014 in de markt gezet. Klanten konden zelf bepalen hoeveel energie ze wilden kopen en konden elke maand hun tegoed opwaarderen. Hiermee behoorde de ‘ingewikkelde eindafrekening’ tot het verleden.

De bedrijfsvoering liet al meteen te wensen over. ACM had diverse gesprekken met het bedrijf na klachten van klanten.

In 2015 legde ACM Flexenergie een last onder dwangsom op wegens overtredingen van de Wet handhaving consumentenbescherming. Energieflex vermeldde de hoogte van de netbeheerkosten niet duidelijk en informeerde consumenten niet goed over de bedenktermijn. Daarnaast voldeed Energieflex met haar rekenmodule niet aan het geadverteerde ‘Aanbod op Maat’.

Vorig jaar nog droeg ACM EnergieFlex op om haar administratieve organisatie en interne controle op orde te brengen. De energieleverancier moest bijvoorbeeld haar achterstanden in de facturatie wegwerken en ervoor zorgen dat er geen nieuwe achterstanden ontstaan.

De komende dagen bekijkt de bewindvoerder van EnergieFlex of er een energieleverancier is die zijn klanten kan overnemen. De netbeheerders garanderen gedurende die tijd de levering van energie. Als het niet lukt om de klanten over te dragen, worden deze verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Deel dit bericht

52 Reacties

Sandra

Wat gebeurt er met opgebouwd tegoed doordat je per maand merr betaald dan je verbruikt ?
Ik heb 60 euro pm teveel betaald waar blijft dat geld nu?

gijs

ik ben ook benieuwd naar geld tegoed. Heb twee weken geleden gebeld met vraag wanneer de eindafrekening komt. Dat zou dezelfde week in orde gemaakt worden. Tot nu toe niks van gezien. Ik verwacht wel een paar honderd euro terug te ontvangen. En nu ?

Thame

Beste Sandra, helaas hebnen wij ook bij Energieflex een contract afgesloten. Gelukkig geen 60 euro per maand wat wij teveel betalen, maar hooguit 10 euro. Terugvorderen is vaak lastig bij een bedrijf dat onder toezicht staat. Vaak gaat het terugvorderen via een civiele procedure, en als u dat heeft gewonnen komt u onderaan de lijst te staan. De Belastingdienst staat namelijk op de eerste plek als schuldeiser. Mijn advies aan u is om in de toekomst geen extra hoge voorschotten meer te betalen.

Johan

Ik heb de laatste 2 termijnen via bankieren gestorneerd en ga berekenen wat ik heb verbruikt en als voorschot heb betaald. Na faillissement denk ik niet dat ik anders mijn teveel betaalde terug ga zien.

Alexander

Idem, hoop wel dat storneren lukt anders hang je alsnog voor het teveel betaalde.

Karel

beste Sandra, u kunt het beste de komende dagen zoveel mogelijk energie verbruiken als u kan, want dat kunnen ze u nooit meer afnemen:-). helaas is het een beetje warm, dus staat de kachel ook nog eens uit, dan maar extra lang douchen, veel wassen en in bad…tm 31 okt

Fred

Heb de laatste 2 maanden terug geboekt en de rekening geblokkeerd

Niels

Rekening geblokkeerd en de laatste twee maanden teruggeboekt.

Mas - 1977

Fluiten naar het geld. Boevenbende

leo

Wij zouden meer dan 700 euro terug krijgen voor einde van deze maand en nog een bedrag wat achteraf betaald zou worden door hen. Wat gebeurd er als we storneren denken jullie (deurwaarder?)

Rein - 1957

Ook 2 mnd teruggebeld nu, dank voor de tip!! We hebben ook nog niets teruggekregen alleen betaald toh…!

Niels

Leo> Ik heb het uitgerekend en zou 540 + welkomstbonus = 680 euro terug moeten krijgen. Heb nog 220 euro kunnen storneren, ben bang dat ik naar de rest kan fluiten.

Stephanie

Hier idem, laatste twee maanden gestorneerd en nu de incasso blokkeren. Ga immers niet voor gebakken lucht nog langer (teveel) betalen en uiteindelijk kunnen fluiten naar mijn geld.

Simon

Heb ook ruim 250 euro teveel betaald. Maakt niet uit als je dat aan het eind terug krijgt. Gelukkig nog 2 maanden kunnen terugboeken en incasso stopgezet. Morgen maar lekker lang douchen en wassen.

Stefan

Berekening gemaakt van daadwerkelijke kosten t.o.v. reeds betaalde termijnen. Zo’n 380 teveel betaald, dus 300 aan stroneringen teruggehaald. 🙂

r. weterings

ik heb zojuist mijn voorschot van september 2018 en augustus 2018 laten storneren

C.Janssen

ik snap niet dat mensen bedragen hebben kunnen terugboeken want alles is bevroren qua in en uitgaves nadat bekend is gemaakt dat energieFlex in surseance is.
Echter er zal voor de consumenten toch zeker wel een vereffening plaats moeten vinden want teveel betaald is wettelijk eigen geld en dat mag je wegstrepen tegen hun vorderingen .Misschien moeten alle gedupeerde anders samenspannen om met elkaar sterker te zijn.

Ramona

Maar wat gebeurd er met ons als klant? Ik zie dat mensen hun termijn bedrag hebben terug gehaald, maar via wie wordt dan nog geleverd? Is het de bedoeling dat deze maand dan ook niet betaald hoeft te gaan worden of wat?? 1 en al onduidelijkheid!

Stefan

Het is heel simpel: wanneer ze nog geld van je moeten hebben melden ze zich wel. Wanneer je zelf nog geld krijgt zijn ze vaak minder goed te bereiken ;). Dus haal liever teveel terug en dan later iets bijbetalen dan veel teveel betaald en je moet er zelf achteraan.

Marian - Energieflex

Hoe blokkeer ik automatische incasso voor energieflex.

beter-weter

De incasso’s van energieflex vinden op de laatste dagen van de maand plaats.Dit is een vooruitbetaling voor de volgende maand.In de mail die we allen gehad hebben rept men over een vensterperiode tot uiterlijk 31 okt.Dus mbt de aankomende incasso’s lijkt me dit geen probleem.De reeds geincasseerde incasso’s zijn wel een probleem.Dit zijn maandelijks gelijke bedragen.De goedkope zomer compenseert de dure winter.Veel mensen zullen dus geld tegoed hebben en komen op een boedellijst.De schulden worden in kaart gebracht een ieder kan zijn vordering inbrengen (lees tegoed eindafrekening) de belastingdienst heeft voorrang hierna de banken en als er nog iets overblijft wordt dit eerlijk verdeeld.Het lijkt mij sterk dat een ander leveringsbedrijf de voorschotten gaat overnemen.Waarschijnlijk volgt er voor een ieder een afrekening bijbetalen is geen probleem teruggave wel.Dan gaan we weer opnieuw starten bij een nieuwe leverancier.
De directeur van E-flex rijdt waarschijnlijk nog steeds in een dikke wagen.Zijn privevermogen en zijn uitstapjes naar nec-nac en het ijshockey hebben wij met zijn allen mogen financieren.

LEVE DE PRIVATISERING.

Iris

Ik heb zojuist ook 2 maandbedragen weten te storneren. Ik heb de machtiging ook gelijk stopgezet. Het is wel erg vreemd dat iedereen op eindafrekeningen zit te wachten. Wij verwachten nog een groot deel terug, maar hoe?
Hopelijk springt de Nederlandse regering bij omdat dit een energiemaatschappij betreft.

koko

Beste Iris,
Beter-weter heeft het netjes geformuleerd.Een energiemaatschappij is geen bank.Er zijn geen verplichtingen mbt het elkaar te hulp schieten.
Grote kans dat je kan fluiten naar je centen.
Zolang deze ratten niet prive aansprakelijk gesteld kunnen worden zullen we dit fenomeen blijven houden.
voorbeelden genoeg (directeur vestia erik staal dsb bank scheringa enz enz).

A Kok

Wij waren sinds mei bij Energieflex en hadden nog een hoog maandbedrag maar inmiddels zonnepanelen geplaatst, zeer lage kosten deze zomer en dus veel te veel betaald. Heel raar dat dit zo kan gebeuren. Mismanagement, sponsoren van NEC, diep triest. Bedankt voor de tip van incasso stopzetten en de laatste 2 mand retourneren als betwijfel ik het dat we dat terugzien

Wim Van Horen

Beste Emerce,
bij mijn weten is dit een Businessplatform? Het valt me op dat in plaats van zakelijke reacties er steeds vaker consumenten (zie ook faillissement Atheletshop) zijn die hier een reactie posten. De relevante reacties voor mij als doelgroep zijn moeilijk te herkenen.
Hoe vervelend voor je als klant deze situatie ook is, ik begrijp niet wat je beweegt om dit op dit platform te posten. Sociale media zoals Facebook lijken me hier beter geschikt voor.
Betere moderatie van de reacties lijkt me een goede zaak.

Carlo

Ik vraag me ook af of het geen consequenties heeft als je, je voorschotbedragen nu laat terugstorten en de automatische machtiging intrekt bij een eventuele doorstart of overname ?

beter-weter

Dhr. Wim van Horen heeft hier wel een punt
Ik raad alle consumenten aan om de de consumenten discussie verder te volgen op
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1883289/0

Jan Libbenga (Emerce)

Van Horen: volgens mij is de relevantie van deze reacties wel duidelijk, zegt iets over de bedrijfsvoering en de consequenties daarvan. Wij gaan dat dus niet ‘modereren’.

David

ik zat ook bij energieflex. ik zou z.s.m. een nieuwe leverancier afsluiten voordat je helemaal geen levering meer hebt. dit kan dagen duren voordat je een nieuwe leverancier hebt. directsave is een vergelijker die met vele maatschappijen samen werkt. echt een aanrader. website: http://www.directsave.nl

Lucas

Ik heb nu 2 maanden terug weten te storneren. Kan dit later gevolgen hebben d.m.v incasso’s die worden verstuurd?

Stephanie

@Lucas wat willen ze van een klant die altijd netjes “teveel” heeft betaald vorderen dan? Ik heb zelf ook ruimschoots teveel betaald, zelfs nog nadat 2 maanden gestorneerd zijn. Het lijkt mij, en dat vind ik ook in de jurisprudentie over dit soort zaken, niet meer dan logisch dat je baas bent over je “eigen geld”. Waarom zou je als je weet dat je eigen geld op het spel staat nog langer geld weggooien, terwijl het straks bij de belastingdienst beland waar we al genoeg aan betalen. Incasso’s zijn overigens ook niet altijd terecht en misschien is het verstandig om de rechtsbijstand eventueel in te schakelen. Dat is in ieder geval wel mijn plan, want ik laat niet met mijn zuurverdiende centen sollen en nog meer bij de belastingdienst laten belanden….

Dan Andersom - Energieflex

Ben per 1 okt overgestapt en onlangs de afrekening gekregen. Zal, zou? Bijna € 200 terugkrijgen incl de bonus van € 100,—. Blijkt dat ze gisteren zo maar € 66,00 hebben geïncasseerd. Dit is gewoon diefstal, als de stornering niet meer lukt.

Laura

Ik zie dat iedereen zijn incasso stop zet, maar gaan ze de levering van gas/elektra dan niet stop zetten?
Wij kregen vorige week een email dat we moesten bij betalen, flink bedrag en deze is er gister afgehaald.
Maar de welkomsbonus is niet verrekend.
Help!!!

beter-weter

mbt de aankomende incasso’s van energieflex en het antwoord van Jan Libbenga (Emerce)
mbt het modereren en de consequenties van een bedrijfsvoering wil ik de lezers graag wijzen op de discussie die is ontstaan bij gaslicht.com
leuk lesje eerlijkheid en onderzoeksverplichting
(mijn mening ieder mag daar anders over denken).
https://www.gaslicht.com/nieuws/energieflex-vergunning-kwijt-klanten-blijven-gas-en-stroom-krijgen

WT

Inderdaad ook maar het voorschotbedrag van de laatste 2 maanden teruggeboekt. Én de incassomachtiging geblokkeerd. Eind deze maand heb ik dan in ieder geval 3 voorschotten in eigen zak.

Zoals hierboven al gesteld zal het een stuk eenvoudiger zijn om een tekort alsnog te betalen aan Energieflex, dan om een overschot van ze terug te krijgen. Ik houd het geld vast totdat ik een eindafrekening van ze zie.

Diana

Wij hebben op 9 mnd tijd al 700 euro teveel betaald hoop dat we dit geld nog terug gaan zien! Hebben in de tussentijd zonnepanelen gekregen maar het bedrag helaas niet aangepast.

Jmm

Schandalige toestand. Via de Consumentengids bij Energie Flex terecht gekomen. EF wist voor de zomer al dat het financieel fout zou gaan. Hebben de zomermaanden nog even volgehouden om zo veel meer geld binnen te krijgen dan dat wij verbruiken. Ons voorschot , bestemd voor de komende winter is nu foetsie. En het advies van de Consumentenbond ! Doe maar niks !! Schandalig. Wie staat er op voor de netjes betalende burger ???

WT

Na surseance van betaling vorige week, heeft de rechter vandaag energieleverancier Energieflex failliet verklaard.

Klanten ontvangen een eindafrekening van EnergieFlex. Blijkt uit de eindafrekening van EnergieFlex dat een klant geld tegoed hebt? Dan kan de klant daarvoor een vordering indienen bij de curator.

Dus dat . . . ik ben blij dat ik de laatste 3 termijnen nu als achterstand heb staan. Daardoor heeft Energieflex geld van mij tegoed. Lijkt me een veel prettigere discussie.

FH

Ik heb ook 2 maanden terug laten storten. Nu krijg ik een aanmaning via mail. Maar ik krijg nog een paar honderd euro terug van Energieflex. Consumenten bond geeft advies om je maandbedrag zo laag mogelijk te zetten maar op de site van energieflex kan ik mijn maandbedrag maar met een paar euro verlagen. Dus dat schiet ook niet op. Iemand meer al een aanmaning gehad? Mail kwam gelijk met de mail dat ze failliet zijn en dat een ander de energie gaat leveren.

Stephanie

Ook ik heb een aanmaning ontvangen voor de twee gestorneerde maanden. Ik ga de rechtsbijstand inschakelen, want zoals zovelen heb ook ik veel te veel betaald en krijg ik nog geld van Energieflex terug. Met het faillisement dat uitgesproken is, heb je als gewone klant geen schijn van kans nog iets terug te zien van je teveel betaalde centen. Lijkt me niet meer dan logisch dat je als hardwerkende burger die altijd netjes heeft betaald je geld waar je recht op hebt terug haalt. Laat ze het maar verrekenen op de eindafrekening, dan zal men zien dat er nog altijd een tegoed voor mij is en niet voor hen. Geld weggeven doe ik liever aan iemand anders dan aan deze bende…..

Piet

Heb net een mail naar Radar Het gaat mij ruim €500,00 kosten. Afgelopen zomermaanden natuurlijk bijna niks verbruikt. We moeten ze in gebreke stellen omdat zij al veel eerder wisten dat het financieel fout zat. De regering moet hier ook een stokje voor steken. Dit kan toch niet in een beschaafd land. Ik heb nog nooit 1 rekening niet betaald en nu door fouten van dit bedrijf zoveel schade. En straks nog incassokosten !
Wie gaat ons helpen ??????????????

Mw. De Jong

Kan iedereen zomaar een energiemij. Beginnen? Ligt hier niet eenntaak voor de overheid om deze lieden te controleren ? Net als de banken ?

Rein

Ook ik kreeg gisteren een aanmaning om de 2 gestorneerde maanden te betalen. Ben dit eigenlijk niet van plan. Zou dit willen verrekenen met de def. eindafrekening. Weet niet of dat gaat lukken en alsnog een incassobedrijf op mn dak krijg. Wie heeft goede raad hierover??

Johan

500.000 klanten x gem. € 500,00 te veel betaald. Is toch 250 miljoen euro.
Pure oplichting. Van dat geld zetten ze er wel een groep curators op. Het is me al opgevallen dat de administratie de laatste 5 maanden pico bello op orde was. Kreeg netjes elke maand een tussennota. Ze gaan er lekker tegenaan. Misschien iets voor RADAR of KASSA.

Nathalie

Hier nog iemand die teveel heeft betaald en de laatste 2 bedragen heeft gestorneerd en een aanmaning heeft gekregen. Las net wel wat dingen op

https://www.consuwijzer.nl/thema/vragen-en-antwoorden-over-de-overname-van-energieflex-door-innova-energie.

Wachten op de afrekening en dan evt. stappen ondernemen via rechtsbijstand. Doe het iig volgens de regels, want de gewone is meestal de pineut. Zijn er overigens mensen die Innova kennen??

Margreet

Oplichting ! Nog even heel veel geld wegsluizen in juli en augustus aan voetbal en ijshockeyvriendjes. In deze maanden kregen zij veel meer geld binnen aan voorschotten dat dat er aan energie uitging (geen gas ivm zomer) en opeens failliet.
Dit is diefstal. Daar trapt de rechterlijke macht toch niet in. STorneren zou ik zeggen.

Niels

Ook ik heb een aanmaning gehad. Weet niet goed wat ik nu moet doen. Terugbetalen? Wachten tot de eindafrekening komt, maar wanneer komt die?

Timothy

Zojuist het bedrag van 1 maand retour laten storten. Als ik nu jullie berichten lees ben ik ook bang voor die aanmaning. Iemand een tip??

De graaf

Ik heb informatie ingewonnen bij het juridisch loket van de overheid. Zij zeggen dat je moet betalen omdat je immers een contract hebt. Dat er niks overblijft is pech. Te gek hoor. Wij zijn verplicht zelf een energieleverancier te kiezen maar weten natuurlijk helemaal niet of zij net na de zomer failliet gaan en weg je geld wat bestemd was voor het gas in de winter. Ik denk dat ik ook een enegieleveranciersbedrijf ga opzetten, lekker centjes uitgeven aan je vriendjes en failliet gaan.

Timothy Vincken - https://www.linkedin.com/pulse/energieflex-failliet-storneren-van-automatische-incasso-boddaert

Onderstaand bericht heb ik overgenomen van een advocaat. (https://www.linkedin.com/pulse/energieflex-failliet-storneren-van-automatische-incasso-boddaert)

Het gevolg van storneren is dat de betaling (administratief) ongedaan wordt gemaakt. In het vermogensrecht heeft dat gelden alsof je nooit hebt betaald. Door het storneren ontstaat er dus direct een betalingsachterstand en dat zal EnergieFlex (lees: de curator) door middel van incasso proberen te incasseren. Tegelijkertijd heb je als klant mogelijk te veel betaald, of uit andere hoofde nog een vordering op EnergieFlex. Die vordering op EnergieFlex kan je verrekenen met je betalingsachterstand. Dit laat onverlet dat een (agressieve) incassant gewoon door kan gaan met het incassotraject en dreigen met verhogingen. Het is dus normaal dat je na storneren de incasso “op je dak” krijgt. In dit geval lijkt me evenwel dat je als consument een valide reden hebt om de betaling op te schorten. Mijn advies zou zijn om de incasso gemachtigde van EnergieFlex (/de curator) er direct op te wijzen dat je mogelijk nog een vordering hebt die voor verrekening in aanmerking komt. Met oog op het uitgesproken faillissement wil je eerst de eindafrekening afwachten, alvorens je over gaat tot betaling van de achterstand. Die achterstand kan dan vervolgens worden betaald door: i) verrekening met de vordering of EnergieFlex; en/of ii) girale betaling van de achterstand. Met vriendelijke groet, Joris Boddaert

Hopelijk hebben jullie hier wat aan. Ik heb in ieder geval een mail gestuurd dat ik een vordering op Energieflex heb en dat ik het bedrag gestorneerd heb. Met de afrekening zal blijken wat ik nog terug moet ontvangen, wij consumenten zijn dus de dupe 🙁

Col

Typisch voorbeeld van goed onderzoek doen vooraf. Mensen denken snel geld te verdienen en komen in aanraking met dit soort partijen. Verbaas me over het feit dat zo’n club dit kan doen…

Energieflex - wijnenstael.nl

U heeft een e-mail gestuurd naar het Juridisch Loket. Ik zal deze e-mail hieronder beantwoorden.

U vraagt hoe lang het mag duren voordat de curator het geld wat u nog tegoed heeft van Energieflex dient uit te betalen en of u over dit bedrag rente kan vorderen.

Helaas staat er geen termijn voor binnen welke termijn de curator dit bedrag aan u dient uit te betalen. Sterker nog, het zou kunnen dat u dit bedrag nooit gaat ontvangen, dat hangt af van de baten die er nog uit het bedrijf gehaald kunnen worden.
Ook voor wat betreft de rente moet ik u teleur stellen. Als u het bedrag wel terug gaat ontvangen kunt hier geen rente over vragen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond