Promotieonderzoek naar digitale inclusie en armoede

Het ING Nederland fonds subsidieert de komende vier jaar onderzoek van het Centrum voor Digitale inclusie (Universiteit Twente) naar digitale inclusie en armoede.
Digitale inclusie is een belangrijk onderwerp in onze hedendaagse samenleving, stelt ING. Online interacties kunnen bijvoorbeeld leiden tot het vinden van werk, het volgen van een opleiding, een gezonder leven, een verbeterde financiële situatie of het leggen of versterken van contacten.
Volgens Alexander van Deursen, hoogleraar communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente en oprichter van het Centrum voor Digitale Inclusie, blijkt echter dat internetgebruik de groeiende sociaaleconomische ongelijkheid weerspiegelt: Hoe minder middelen een mens heeft des te minder hij profiteert van internet. Mensen die toch al in kwetsbare posities verkeren worden zo nog verder benadeeld.
In Nederland leeft ongeveer 1 miljoen mensen al vier jaar of langer onder de lage-inkomensgrens en kampt maar liefst één op de vijf mensen met betalingsproblemen. De verwachting is dat deze groep fors zal toenemen. Gezien de omvang van de problematiek bestaan er diverse (publieke) initiatieven die erop gericht zijn armoede te bestrijden.
De betrokken onderzoekers gaan de komende vier jaar vaststellen waar de belangrijkste behoeften liggen bij deze doelgroep. Hier gaat het vooral over de uitdagingen in termen van economisch, cultureel, sociaal en persoonlijk welzijn, maar ook over belemmeringen in termen van motivatie, materiële toegang, vaardigheden en gebruik.
De tussentijdse bevindingen van het onderzoek worden regelmatig gedeeld en zullen te vinden zijn op de website van het Centrum voor Digitale Inclusie. Aan het einde van het traject schrijven de onderzoekers een uitgebreid eindrapport.
Foto Pixabay
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond