Deel dit artikel
-

Rechter: huishoudplatform Helpling geen werkgever (update)

Helpling is een bemiddelaar tussen huishoudens en huishoudelijke hulpen en geen schoonmaakbedrijf en dus ook geen werkgever. Dat heeft de rechter vandaag bepaald in een zaak die de FNV tegen het platform had aangespannen.

De vakbond vond dat het van oorsprong Duitse prikbord zich aan het arbeidsrecht moet houden en aan de schoonmaak CAO. ‘Het lijkt een mooi verdienmodel voor de korte termijn, maar op de lange termijn hebben we hier als maatschappij in zijn geheel last van, want op deze manier worden niet voldoende premies afgedragen aan verzekeringen en pensioenfondsen.’

Helpling legde de kritiek naast zich neer en verweet FNV feitelijke onjuistheden te verspreiden. Huishoudelijke hulpen die werken via het Helpling platform stellen zelf hun uurtarief in. Hierbij wordt rekening gehouden met het minimumloon als ondergrens.

Helpling heeft dan ook geen sturende of bemiddelende rol bij het koppelen van de huishoudelijke hulp aan een huishouden. En ook niet bij de uitvoering van het uiteindelijke werk. ‘Wat Helpling wél doet, is het aanbieden en onderhouden van een online marktplaats. Om dit te kunnen doen, vragen we een vergoeding aan de huishoudelijke hulpen van het gebruik van het platform,’ verklaarde Michelle van Os, managing director van Helpling Nederland (foto), vorig jaar.

Helpling voelt zich naar eigen zeggen dan ook gesterkt door de uitspraak van de rechtbank en zal doorgaan met het uitbreiden van haar diensten in Nederland.

Het vonnis is volgens het platform relevant voor de hele sector: ‘We kunnen doorgaan met transparantie en structuur bieden aan een bijna volledig zwarte schoonmaakmarkt. We zijn dan ook verheugd dat tienduizenden mensen in Nederland kunnen blijven profiteren van het Helpling-platform.’

Wel zullen enkele operationele aanpassingen worden doorgevoerd om aan het vonnis te voldoen, waaronder een aanpassing van de commissiestructuur.

Dat laatste ziet FNV als een overwinning. Helpling int nu tussen de 23 procent en 32 procent van de inkomsten van de hulpen als commissie. De rechter heeft nu bepaald dat dit niet langer meer kan. Daarmee bevestigt de rechter toch ook dat Helpling veel meer is dan een digitaal prikbord en dat het de spelregels bepaalt tussen schoonmaker en huishouden.

Jammer vindt FNV het wel dat Helpling al betaalde bemiddelingskosten niet hoeft terug te geven: ‘Blijkbaar kun je hiermee wegkomen als je maar creatief omgaat met het recht en zegt dat je iets nieuws doet. En dat vinden wij geen goede ontwikkeling. Het is gezien de opgelegde dwangsom zeer de vraag of het vonnis Helpling daadwerkelijk gaat bewegen geen commissie meer in te houden. Des temeer reden voor de overheid om op te treden.’

De vakbond beraadt zich op een hoger beroep.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond