Deel dit artikel
-

‘Ruim half miljoen senioren verloren voor internet’

Van de huidige 1,2 miljoen senioren zonder internet, zal de helft nooit meer online gaan. Dit blijkt uit onderzoek van de ouderenorganisatie Unie KBO onder een grote groep Nederlandse senioren mét en zonder internet.

De communicatie met overheid, instanties en bedrijven wordt zonder internet steeds moeilijker. Voor 1,2 miljoen 65-plussers vormen activiteiten als bankzaken doen, belastingformulieren invullen en het plannen van een reis een steeds groter probleem.

Bijna de helft van deze 1,2 miljoen senioren voelt zich hierdoor buitengesloten. De Unie KBO wil dan ook een vangnet bij onder meer de overheid, banken en de belastingdienst voor de 600.000 ouderen die nooit meer zullen gaan internetten.

Uit eerder onderzoek van de Unie KBO bleek al dat 88 procent van de groep senioren zonder internet afhankelijk wordt van derden. Als de belastingaangifte alleen nog maar digitaal in te vullen is, weet 28 procent van de ondervraagden niet hoe ze dit voor elkaar moeten krijgen. De andere 72 procent van deze groep krijgt al hulp van derden, bijvoorbeeld van de vrijwillige belastinginvullers van de ouderenbonden. Rekeningen betalen zal één van de grootste obstakels voor ouderen worden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat van alle senioren zonder internet de helft overweegt om te proberen zich internet alsnog eigen te maken.

De 600.000 senioren die niet meer online gaan zijn gemiddeld 81 jaar en twee derde daarvan is vrouw. De senioren die nog wel mogelijkheden zien zijn gemiddeld 4 jaar jonger en voor 66 procent vrouw. Van de senioren die nu al op internet zitten, gaat 80 procent dagelijks online.

Deel dit bericht

1 Reactie

Frank Schalken, E-hulp

Laten we met elkaar zorgen dat technologie (nog) eenvoudiger wordt waardoor een deel van de ouderen die nu denkt er nooit gebruik van te gaan maken, toch in de toekomst online gaat. En laten we zorgen dat er ook een alternatief is voor mensen die om wat voor reden dan ook niet online kunnen zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond