Deel dit artikel
-

‘Scale-ups verliezen tientallen procenten waarde’

Scale-ups in de VS verliezen in het huidige economische sentiment tientallen procenten aan waarde. Volgens kenners is het dieptepunt nog niet bereikt.

Niet enkel op de publieke markt verliezen techbedrijven deze maanden behoorlijk aan waarde. Een snelle blik op de beursschermen laat zien dat Google sinds de piek in het najaar 23 procent verloor, Apple achttien en Facebook 36 procent. Maar ook private investeerders zien waarde verdampen.

Business Insider wist de hand te leggen op cijfers over Bolt, Cameo, Thrasio en Udacity. Die getallen zijn gebaseerd op handel op de secundaire markt, medewerkers die aandelen verkopen. De nieuwsuitgave zag dalingen van tussen de twintig en vijftig procent.

Verder schatten marktkenners dat bedrijven die in 2021 geld ophaalden hun waarde tussen de veertig en zestig procent zagen dalen.

Het gaat hier over bedrijven in Amerika. Het beeld in Europa zal enigszins vergelijkbaar zijn, maar met minder grote klappen omlaag. De markt hier ligt altijd wat achter op ontwikkelingen in de VS en Europese investeerders nemen kleinere risico’s.

Achter de waardedalingen zit een mix van factoren. Centrale banken aan beide kanten van de oceaan kopen minder schuldpapier op en hun rentes beginnen als gevolg daarvan te stijgen. Daarnaast kampen economieën, mede door het coronavirus, met stijgende kosten die inflatie in de hand werkt. En de oorlog kan ook niet de beste stimulans zijn voor de economieën die met de Oekraïne en omgeving in verband staan.

Er is nog geen duidelijk beeld over hoe de kopersmarkt zich ontwikkelt. Bedrijven met gezonden omzetten en positieve cash-flows zijn bij economische slechter sentiment interessanter dan de jongste start-ups die nog veel geld moeten verbranden om hun handel op gang te brengen.

Foto: Not So Dusty (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond