Deel dit artikel
-

SIDN waarschuwt voor ‘typodomeinnamen’ zorgverzekeraars

Cybercriminelen hebben de markt voor zorgverzekering ontdekt, zo blijkt uit een analyse van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). De stichting heeft 450 phishingsites geïdentificeerd met een domeinnaam lijkt op die van een zorgverzekeraar.

Traditioneel oriënteren veel Nederlanders zich op een nieuwe zorgverzekering nadat het kabinet tijdens Prinsjesdag haar plannen met betrekking tot zorgverzekeringen bekendmaakt.

Voor de malafide websites wordt gebruikgemaakt van zogeheten typodomeinnamen. Dit zijn domeinnamen die sterk lijken op de naam van een bedrijf of merk, maar dan met één of meer tikfouten. Deze praktijk staat ook wel bekend als typosquatting.

Ook zetten cybercriminelen deze domeinnamen steeds vaker in om te adverteren op belangrijke zoekwoorden in Google met betrekking tot het onderwerp. Een bekend voorbeeld hiervan is dat in de domeinnaam de letter ‘o’ geschreven wordt als het getal nul. Hierdoor valt het de bezoeker minder snel op dat de domeinnaam niet klopt.

SIDN zegt dat zorgverzekeraars alert moeten zijn in de drukke periode na Prinsjesdag. ‘Zorggegevens zijn erg populair en op de zwarte markt zelfs meer waard dan creditcardgegevens, omdat ze gebruikt kunnen worden om onterecht zorgkosten te declareren.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Goedkopezorgverzekering 2019 - i-Reach

Goed dat de domeinen uitgever controle uitoefent op dit soort praktijken. Door het blokkeren van deze domeinen worst de strijd goed aangegaan,

Een waarschuwing daarentegen zal weinig zoden aan de dijk zetten. Als het puur om typos (het intypen van foute url’s) verwacht i’ dat de schade sowieso meevalt.

Als er geen SSL aan deze domeinen wordt toegekend en browsers actief waarschuwingen geven zal de deze vorm van criminaliteit weinig kans van slagen hebben.

Ik vraag me verder af hoe ze een groot publiek zouden kunnen krijgen. Puur door spam mails?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond