Deel dit artikel
-

Slechts 4 procent Nederlanders leent spullen via deelplatforms

78 procent van de Nederlanders staat open voor het online delen van spullen. Toch is maar 4 procent daadwerkelijk actief op deze deelplatforms, zo blijkt uit onderzoek van UvA en ShareNL, het kennis- en netwerkplatform voor de deeleconomie, in opdracht van Centraal Beheer.

Delen met vrienden en familie is heel gebruikelijk in Nederland. 88 procent van de Nederlanders doet dit regelmatig. Het online uitlenen van spullen aan onbekenden blijft echter achter. Slechts 4 procent doet dit op speciale online platforms.

Dit komt volgens de UvA en ShareNL omdat veel mensen niet weten van het bestaan hiervan. Ook speelt vertrouwen een grote rol. Er is blijkbaar toch nog veel argwaan.

De achterliggende motivatie om spullen te delen verschilt nogal, zo blijkt uit 1787 compleet ingevulde enquêtes. Brabanders zien het uitlenen van spullen veelal als ‘iets goeds doen voor een ander’. Noord-Hollanders daarentegen vinden een financiële vergoeding belangrijker. Verder hebben Noord-Holland en Utrecht de meeste interesse in het delen van spullen op online platforms, gevolgd door Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Verzekeraar Centraal Beheer, die verzekeringsproducten ontwikkelde voor Share NL, Peerby, Barqo en MyWheels, start vandaag een campagne om het online delen te stimuleren.

Deel dit bericht

4 Reacties

Piet Rutte

Haha ik denk het ook 4% zeker. Dat betekend dat er al 650.000 mensen op die platforms zitten. Lijkt mij een prima aantal om een goede business mee te runnen. Echter denk ik dat dit aantal bij lange na niet gehaald wordt.

Als je ervan uit gaat dat de beroepsbevolking 7.5M is, dan houdt dit in dat ruim 9% van die mensen op die platforms zit. Absoluut geen sprake van.

Emerce. Eerst zelf kritisch denken alvorens te publiceren.

Robin

De cijfers van Peerby volgens Peerby.com:
Ingeschreven gebruikers: Amsterdam 19.000 gebruikers, Noord-Holland 32.000, heel Nederland 113.000. Ik vraag me wel af hoeveel hiervan nog actief zijn…

Piet Rutte

Slaat piet toch de spijker op zijn kop!

Natuurlijk kunnen we andere deelplatformen meenemen, maar aan die 650.000 ga je niet komen!

Robin

Ik denk van wel. Peerby (113.000) + Barqo (6.000) + MyWheels (35.000) is al 154.000. Tel daar Thuisafgehaald bij op (volgens henzelf bijna 80.000 geregisteerde accounts maar ik tel er maar 43.000) dan zit je al rond de 200.000. En dan is er nog een redelijk lange lijst van kleine sharing platforms zoals Petbnb, Sjipit, PickThisUp, etc etc. Samen levert dat mogelijk nog zo’n aantal op.
Verder gaf 4% van 1.787 ondervraagden aan spullen (uit) te lenen via platforms als deze (oftewel ±71 personen). Met een confidence interval van 95% ligt de adoptie dan ergens tussen de 3.14% en 4.95% (tussen de 510.000 en 804.000, er van uitgaande dat 4% = 650.000).
Eerst even je huiswerk doen voordat je kritiek uit op de redactie? 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond