Deel dit artikel
-

Sunweb wordt puur e-commerce, algoritmes nu leading

Elke nacht herberekent Sunweb één miljard product-prijscombinaties om de bezetting van vliegtuigen, accommodaties en wachttijd op vliegvelden te optimaliseren.

Voor elk reisproduct heeft men intern een boekingscurve die gemeten in de tijd aangeeft wat tot het maximale resultaat leidt. Algoritmes sturen de consument die kant op en houden daarbij tegelijkertijd maximaal rekening met diens reiswensen. En, zo vertelt CCO Ruud Martens, slimme reissuggesties dempen de keuzestress.

Martens was gisteren een van de sprekers op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. Hij liet zien hoe Sunweb door een transformatie gaat van verkoper van reispakketten naar een puur e-commercebedrijf dat op data stuurt.

“We hebben veel data uit reizen om klanten op vakantie te sturen en partners te vertellen wat er gaande is. Dat zijn zaken als: zijn er kamers vrij, wie komt er aan op de reisbestemming, hoeveel ingekochte vliegtuigstoelen zijn per vlucht daadwerkelijk verkocht.” Die vliegcapaciteit koopt Sunweb in bij Transavia en vliegt met diens toestellen met het Subweb-merk erop.

“Om de klant beter te bedienen, met behulp van deze data, hebben we algoritmes nodig.”

In Utrecht liet de commercieel directeur zien, hoe de data wordt gebruikt met drie voorbeelden. Sunweb is in staat om uit te rekenen of een bezoeker van zijn site hoe waarschijnlijk jet is dat iemand daadwerkelijk een reispakket gaat boeken. De sessie-informatie wordt gekoppeld aan een Google Ad-ID. Deze potentiële klant is veel waard, dus Sunweb is bereid meer te betalen om een commerciële uiting aan deze persoon te laten zien.

Een functie die op de site nog live moet gaan, is de zogeheten ‘prescriptive accommodation offering’.

“We bieden reizigers duizenden locaties, maar welke zet je bovenaan? Als iemand eerder op bestemming X klikt dan bestemming Y dan past die eerste waarschijnlijk meer bij hem. Daar vertonen we er dan meer van.” Omgekeerd werkt het ook zo, dat Sunweb accommodaties via dit mechanisme kan pushen als ze in de boekingscurve achterlopen. Dit proces vindt nu plaats via de e-mailnieuwsbrieven. “De volgende stap is het realtime op de site te doen.”

Dynamic pricing is het derde voorbeeld dat Martens in Utrecht voor een volle zaal uitdiepte. Algoritmes worden ook ingezet om de bezettingsgraad van een vliegtuig te optimaliseren. Per vlucht en bestemming is er een boekingscurve die laat zien of een toestel op schema wordt gevuld of niet (zie foto onder). “We kunnen spelen met de prijzen om dat proces te sturen, maar ook met de vertreklocatie. Reizigers mijden dit jaar actief Schiphol als luchthaven van vertrek en kiezen vaker voor Eindhoven.” Ze willen lange wachtrijen voorkomen. Het algoritme van Sunweb reageert daarop de prijs van tickets met ongeveer honderd euro te verlagen voor reizigers die wél vanaf Schiphol willen vertrekken.

Ruud Martens is sinds een half jaar Chief Commercial Officer bij Sunweb. Eerder stond hij aan de wieg van onder meer Airmiles en Independer. In augustus 2022 stelde Sunweb Group zijn eerste CTO aan in de persoon van Deepika Gupta.

Sunweb Group is actief in zeven landen, heeft een jaaromzet van een miljard euro en vervoert jaarlijks 1,3 miljoen reizigers naar zon- en skivakanties.

Foto: José Derks (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond