Deel dit artikel
-

Surinaamse slavenregisters nu volledig online

De Surinaamse slavenregisters zijn sinds donderdag compleet online beschikbaar via de nationale archieven van Nederland en Suriname. Met de registers uit de periode 1830 tot 1851 is een belangrijke laatste bron toegevoegd.

De waarde van de slavenregisters zit in de registratie van alle individuele mensen die in Suriname in slavernij leefden. Deze individuele informatie maakt het mogelijk om mensen door de tijd te volgen van eigenaar naar eigenaar. Vrijwel de hele Surinaamse samenleving is oorspronkelijk ontstaan vanuit de plantagesamenleving.

Ook kan de informatie worden gecombineerd met gegevens uit andere bronnen, zoals kranten, brieven en rechtbankverslagen. Daardoor is het mogelijk om het onderzoek naar slavernij in Suriname een nieuwe insteek te geven. Zo is afgelopen jaar een onderzoek gepubliceerd naar de rol van de Evangelische Broeder Gemeente, de grootste christelijke kerk in Suriname, als slavenhouder.

Uiteindelijk is het de bedoeling om inzicht geven in de hele demografische geschiedenis van Suriname. Daarvoor moeten nog bronnen worden ontsloten van voor en na de slavenregisters.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond