Deel dit artikel
-

Surinaamse slavenregisters nu volledig online

De Surinaamse slavenregisters zijn sinds donderdag compleet online beschikbaar via de nationale archieven van Nederland en Suriname. Met de registers uit de periode 1830 tot 1851 is een belangrijke laatste bron toegevoegd.

De waarde van de slavenregisters zit in de registratie van alle individuele mensen die in Suriname in slavernij leefden. Deze individuele informatie maakt het mogelijk om mensen door de tijd te volgen van eigenaar naar eigenaar. Vrijwel de hele Surinaamse samenleving is oorspronkelijk ontstaan vanuit de plantagesamenleving.

Ook kan de informatie worden gecombineerd met gegevens uit andere bronnen, zoals kranten, brieven en rechtbankverslagen. Daardoor is het mogelijk om het onderzoek naar slavernij in Suriname een nieuwe insteek te geven. Zo is afgelopen jaar een onderzoek gepubliceerd naar de rol van de Evangelische Broeder Gemeente, de grootste christelijke kerk in Suriname, als slavenhouder.

Uiteindelijk is het de bedoeling om inzicht geven in de hele demografische geschiedenis van Suriname. Daarvoor moeten nog bronnen worden ontsloten van voor en na de slavenregisters.

Deel dit bericht

3 Reacties

Okke ten Hove

Helaas geeft de katholieke universiteit Nijmegen geen voorlichting maar bedrijft zij propaganda. Een kwart ontbreek van de slavenregisters waardoor het bijkans onmogelijk wordt mensen te volgen in de periode 1830-1863. Tevens begint men pas in de periode 1851 met ver melding van de naam van de moeder.per persoon mits bekend. Van de personen geboren voor 1826 zijn de leeftijden vaak schattingen. Demografische kenmerken als beroep, religie etc ontbreken. Maar men moet tegenwoordig overdrijven en wellicht een beetje liegen om aandacht en subsidies te krijgen. Twee belangrijke databases met betrekking tot de Surinaamse slavernij zijn nog online gegaan zonder dat men zich overschreeuwde en de wetenschap nog integer was

Bram

@okke, gaat verder alles goed met je?

Okke ten Hove

Natuurlijk Bram, Je mag langskomen om het dossier van de zogenaamde integriteitscommissie en de leugens van Van Galen in te zien. De aanvraag verkeeeg ik via en WOB… en dan druipt de ‘integriteit’ er vanaf.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond