Deel dit artikel
-

Technologie snijdt brandstof af bij tanken zonder te betalen

Tanken zonder te betalen wordt een stuk lastiger dankzij TNO-technologie. Een camera brengt voertuig en kenteken in beeld en controleert of die twee bij elkaar horen. Is het kenteken vals, dan wordt de pomp geblokkeerd. Het systeem Match & Catch werd gisteren gelanceerd in Breda.

TNO presenteerde zijn vinding tijdens de manifestatie Technologie zoekt Ondernemer. Poseidon Security Systems uit Breda mocht hem in de markt zetten. Het bedrijf levert al langer software-oplossingen aan pompstations, inclusief kentekenherkenning.

Match & Catch is ontwikkeld om tankstations te ondersteunen bij het aanpakken van het doorrijdersprobleem. Deze vorm van criminaliteit levert in Nederland jaarlijks een schadepost op van meer dan tien miljoen euro.

Een camera brengt voertuig en kenteken in beeld en controleert bij de RDW of die twee bij elkaar horen. Is dat niet het geval, dan is het kenteken waarschijnlijk vals en blokkeert de pomp. De controle neemt niet meer dan een seconde in beslag.  De oplossing kan in de toekomst ook in andere markten worden ingezet, zoals industrieparken, parkeergarages en carwash-installaties.

De markt toont volgens het bedrijf grote interesse, zeker omdat een proefproject in Rotterdam succesvol verliep. Ook het buitenland heeft zich gemeld. Er zijn contacten met Zuid-Afrika en Scandinavië.

Deel dit bericht

7 Reacties

Barend

Dus voortaan gaat de boef een kentekenplaat regelen van een zelfde merk/type auto, misschien ook nog zelfde kleur. Zal niet zo moeilijk zijn, eventjes in de buurt (!) opletten.

Maar deze ‘identity theft’ dat gaat wel ongelooflijk veel overlast opleveren voor onschuldige burgers. Voorheen kon ik nog makkelijk aantonen “dat ben ik niet, want ik heb een heel andere auto”. Straks zal er in de praktijk sprake zijn van omgekeerde bewijslast… mag ik proberen aan te tonen dat mijn auto op m’n oprit stond op het tijdstip van de overtreding.

Dirkjan

Snap het ook niet helemaal. Hoe doe je dat met een auto die net gejat is, een buitenlands kenteken heeft of inderdaad zelfde merk/type is?

Moet toch makkelijker zijn wanbetalers aan te pakken. Gewoon een paaltje die omhoog komt na stilstand auto, en handmatig door tankhouder, of na verwerken pintransactie, automatisch weer omlaag gaat lijkt me al goedkoper en doeltreffender.

Dirkjan

@Barend knap trouwens hoe jij 16 september hebt gereageerd op een artikel die 17 september om 8 uur in de morgen pas online ging.

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

Dat ligt aan ons, artikel stond gisteren per abuis even online.

Daniel Donk

Wie een beetje oplet bij Opsporing Verzocht ziet dat de serieuze boef allang gestolen kentekenplaten gebruikt van een soortgelijk merk/type en kleur (voorkomt tevens dat ze bij een reguliere check meteen door de mand vallen). Misschien een idee om bij RDW ook een database van gestolen kentekenplaten bij te houden?

JC

Gewoon vooraf betalen met je pas, zoals dat al jaren in het buitenland gebeurt. Probleem opgelost…

R2D2

Helemaal gelijk JC en anderen. En als voor zoiets de privacy weer moet wijken van 99.9% van de onschuldigen die inderdaad weer als verdachte maar weer hun onschuld moeten bewijzen!!
Thuis geen camera mogen ophangen, buiten de deur wordt je overal gefilmd en persoonlijke gegevens geregistreerd en nagetrokken. Zo wordt de crimineel weer gedwongen tot een volgende innovatie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond