Deel dit artikel
-

TNO en Google in onderzoek verkeersstatistieken

TNO en Google hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar verkeersstatistieken. Het idee is dat door betere informatie over het gebruik van de weg, beheerders het verkeer in goede banen kunnen leiden, reistijden kunnen verkorten en files kunnen voorkomen.

Google Maps geeft gebruikers inzicht in real time verkeersinformatie. TNO heeft in opdracht van Google gekeken of diezelfde verkeersstatistieken ook gebruikt kunnen worden om inzicht te geven in belangrijke verkeersstromen. Steden en wegbeheerders kunnen hiermee hoogwaardige en betrouwbare verkeersstatistieken ontwikkelen en zo hun verkeer beter organiseren.

In opdracht van Google onderzocht TNO de bruikbaarheid, dekking en mogelijke kostenbesparing. Woensdag werden de voorlopige resultaten van het onderzoek gepresenteerd tijdens de Smart City Expo in Barcelona.

Voor het onderzoek werkte TNO met geanonimiseerde historische verkeersstatistieken van Google, zoals snelheden en verkeersvolumes. Die vergeleek TNO met de metingen van 3.000 verkeerssensoren in het wegennet in Nederland, zoals bij de ring A10 bij Amsterdam.

Deze statistieken leveren een zeer kostenefficiënte additionele databron op voor verkeersmanagers, stelt TNO vast. Het gebruik van sensoren in het wegdek voor het meten van verkeersstromen is relatief duur. Daarom ziet TNO grote kansen voor alternatieve en aanvullende databronnen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond