Deel dit artikel
-

Toch weer deelfietsen in Amsterdam, maar gereguleerd

De in Amsterdam verboden deelfiets maakt zijn rentree, zij het niet eerder dan in 2019. Dan wil de gemeente maximaal drie partijen een vergunning geven.

Enkel met een gereguleerd aanbod kan de deelfiets een succes worden, denkt de gemeente. De partijen moeten kunnen voldoen aan de eisen die de gemeente stelt aan de beschikbaarheid van deelfietsen. Voorwaarde is bijvoorbeeld dat er altijd fietsen beschikbaar zijn en dat er niet te veel fietsen stilstaan. De partijen worden geselecteerd op kwaliteit. De gemeente gaat onder andere punten toekennen aan de kwaliteit van de fiets.

Naast drie deelfietsaanbieders is er ook ruimte voor twee exploitanten van (elektrische) deelscooters.

Eerder dit jaar maakte Amsterdam plotsklaps een einde aan de pakweg 7000 deelfietsen die verspreid over de stad waren geparkeerd. Bedrijven als Flickbike, Donkey Republic en Obike stalden hun fietsen op plekken waar Amsterdammers normaal hun fiets hadden neergezet. Amsterdammers zijn samen goed voor bijna 1 miljoen fietsen, waarvan er 15 procent een belangrijk deel van de dag stil staan. De gemeente wilde een einde maken aan deze wildgroei en verbood alle wild geparkeerde deelfiets vanaf 20 oktober.

Flickbike haakte als eerste af, de andere aanbieders hebben hun fietsen verplaatst naar bedrijventerreinen.

Nu zijn er dan toch nieuwe plannen gelanceerd in de Nota Deelfiets (pdf) van verkeerswethouder Pieter Litjens. De gemeente erkent dat deelfietsen best nuttig kunnen zijn voor de 271.000 forenzen die frequent naar Amsterdam komen.

Omdat het deelfietsbeleid pas eind juni 2018 kan worden vastgesteld door de gemeenteraad en pas in juli het uitgewerkte vergunningstelsel op tafel ligt, kunnen pas in het eerste kwartaal van 2019 weer deelfietsen worden aangeboden.

Op de nota kan tot en met 16 februari 2018 worden gereageerd.

Deel dit bericht

2 Reacties

Rutger

Als ze in bijna de hele stadgaan werken met speciale stallingsplekken gaat het concept niet vliegen. Wordt alleen nuttig voor toeristen, niet voor Amsterdammers zelf. Gemiste kans.

Linda - Starbikes Rental

Dit is een verkapte verhuurconstructie,dat de gemeente daar intrapt!Dat is ongelooflijk!
eesrt zeuren over teveel fietsverhuurbedrijven en een stop toegezegd van winkels.Dus nu dan onder een andere noemer,lekker bezig zo!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond