Deel dit artikel
-

Top 25 techbedrijven verdienden ruim 100 miljard dollar met games

De top 25 van beursgenoteerde techbedrijven heeft vorig jaar gezamenlijk 107 miljard dollar omgezet met inkomsten uit gaming. Dat stelt het Nederlandse Newzoo. De 25 bedrijven waren tegelijkertijd goed voor 80 procent van de gamingmarkt.

Het is voor het eerst dat de gezamenlijke omzet boven de 100 miljard dollar uitkomt.

Tencent alleen al genereerde 19,7 miljard dollar aan (gaming) omzet, bijna 15 procent van de markt. Op grotere afstand volgen Sony, Microsoft, Apple en Activision Blizzard. De Top 10 groeide 19 procent per jaar, de rest deed het iets minder goed.

Opvallend is dat veel van de omzet nog gewoon komt uit traditionele spelcomputers. Vooral Sony, Nintendo en Microsoft profiteerden daarvan. Games als God of War en Red Dead Redemption 2 droegen bij aan de sterke groei van de PlayStation 4. De omzet uit mobiel en pc was daarentegen minder dan verwacht.

De combinatie van platform en titels heeft blijkbaar een voordeel. Klassieke uitgevers als Blizzard, EA en Ubisoft hebben moeite om de platformhouders bij te benen. Zij groeiden, maar niet spectaculair. Uitzondering is Nexon, dat Ubisoft is gepasseerd met een omzet van 2,3 miljard dollar. Een groei van 8 procent op jaarbasis.

Newzoo verwacht veel van Apple en Google. Beiden hebben nieuwe gamingdiensten aangekondgd. Apple lanceert dit jaar het gamingplatform Arcade, en Google de streamingdienst Stadia. Beide platforms hebben unieke eigenschappen. Los van hun eigen activiteiten, verdienen beide bedrijven fors aan games in hun appwinkels.

Foto: Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond