TU Delft test digitale identiteit voor op de telefoon
De TU Delft heeft een toepassing voor de telefoon ontwikkeld, waarmee je snel en veilig je identiteit kunt aantonen. Na de zomer gaat in twee gemeenten een gebruikersproef met deze techniek van start.
Deze nieuwe vorm van een self sovereign identiteit is een verkenning die het op termijn mogelijk kan maken dat burgers zelf beschikken over hun persoonlijke gegevens in de fysieke en de digitale wereld. Nu nog maken veel online platforms gebruik van bijvoorbeeld Facebook of Twitter om in te loggen.
De digitale identiteit is gebaseerd op Delftse blockchain-technologie, de zogenaamde Trustchain. Trustchain is een techniek waarbij hele grote netwerken van informatie op een veilige en snelle manier kunnen worden opgeslagen, speciaal ontwikkeld voor het vastleggen van identiteit en het scheppen van vertrouwen omdat het makkelijk fraude detecteert in die netwerken. Zo is er minimaal dezelfde controle, privacy en veiligheid als de huidige paspoorten, maar dan op een telefoon. Het prototype is een dezer dagen gedemonstreerd tijdens een bijeenkomst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De universiteit werkte binnen het verband van de Dutch Blockchain Coalition samen met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), IDEMIA (de huidige producent van Nederlandse paspoorten) en advocatenkantoor CMS.
De doelstelling is dat na de zomer twee gemeenten het prototype gaan testen: Utrecht en Eindhoven. Een testgroep krijgt de mogelijkheid om een de nieuwe service ‘Ik ben het, gevalideerd door de overheid’ en ‘Ik ben ouder dan 18’ (indien van toepassing) als digitale verklaring beschikbaar te krijgen op de telefoon. De test duurt tot eind 2018.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond