Tweede editie Bitcoin Amsterdam van start: ‘Bitcoin is vrijheid’

‘Welkom, kampioenen van de vrijheid’. Zo verwelkomde Frank Holmes van HIVE Digital Technologies het publiek van de tweede editie van Bitcoin Amsterdam, het congres dat nog tot en met vrijdag in de Westergasfabriek in Amsterdam wordt gehouden. ‘Bitcoin is vrijheid,’ benadrukte Holmes, die het vanochtend had over macrotrends rond de digitale munt.
Bitcoin Amsterdam 2023 lijkt veel op de eerste editie. De congresbezoekers geloven heilig in Bitcoin, en hebben weinig op met alternatieve coins, (NFT) tokens en shitcoins, die dan ook niet ter sprake kwamen. Ze zetten zich bij voorkeur af tegen overheden, banken, toezichthouders en de main stream media die alleen maar negatief over Bitcoin zouden berichten.
In deze politieke setting paste dan ook weer de videoboodschap van voormalig CIA-medewerker en systeembeheerder Edward Snowden en de presentatie van Stella Assange, de vrouw van Julian Assange, die sinds 2019 in het Verenigd Koninkrijk vastzit.
In het panel over central bank digital currency oftewel CBDCS, digitaal geld uitgegeven door overheid, zaten dan ook hoofdzakelijk tegenstanders. Bitcoin aanhangers vinden dat ‘gecontroleerd digitaal geld’, met onvoldoende waarborgen op het gebied van privacy.
Van het panel had goudhandelaar Willem Middelkoop misschien nog wel de mildste opvatting. “Wees eerlijk, dit kun je niet tegenhouden. Alle overheden willen controle. Je moet niet de rare eenling willen zijn die het systeem vecht. Ze zullen Bitcoin accepteren zolang het marginaal is. En dat is het nog steeds. Maar er zijn altijd alternatieven waarmee je toch het systeem kunt omzeilen. Als je naar een ander landen vlucht, kun je moeilijk een koffer met gouden staven meenemen, maar Bitcoin reist overal me je mee.”
Bijna tevreden stelde Freddie New (Bitcoin Policy UK) vast dat de uitrol van CBDCS tot nu toe nergens van de grond is gekomen. ‘Het zijn overal mislukkingen, ook in die landen waar burgers digitaal geld toegestopt kregen. Zelfs in China is de adoptie matig.”
Het neemt niet weg dat de congresorganisatoren heel goed weten dat Bitcoin nog nergens breed geaccepteerd is. Veelzeggend in dit verband was een sessie genaamd Why Dutch people don’t care about Bitcoin, met de gebroeders Slagter (Bitcoin Alpha).
In een panel genaamd When will bitcoin be good enough for you? werden door ontwikkelaar Rene Pickhardt en Jimmy Song (Programming Blockchain) alle nadelen opgesomd: betalen met Bitcoin is nog niet gemeengoed, gebruikers vertrouwen wisselplatformen niet, maar slaan Bitcoins ook niet graag op in eigen wallets.
Een jaar geleden werd Bitcoin Amsterdam gehouden te midden van wat de Crypto Winter is gaan heten, toen na het falen van TerraUSD en LUNA allerlei bedrijven omvielen.
Recentelijk heeft de miljardenfraude die bijdroeg aan de val van cryptoplatform FTX en de arrestatie van topman Sam Bankman-Fried het vertrouwen in Bitcoin enorm geschaad, zo moest Dave Weisberger van CoinRoutes erkennen. ‘Het aantal transacties is zeker met 70 procent gedaald.’
De koers is niet echt in beweging gekomen, ondanks het feit dat publicaties als het Nijmeegse Newsbit, naar eigen zeggen de grootste bitcoinnieuwssite van Nederland, hun lezers voortdurend verleiden met onrealistische voorspellingen (koersen van 750.000 dollar of hoger). Door de hoge rente, die sparen aantrekkelijker maakt, blijft die bullmarkt uit.
Mark Nuvelstijn van het Nederlandse Bitvavo houdt echter rekening met een herstel eind 2024 en 2025. “De Bitcoinmarkt volgt een vierjaarlijkse cyclus, het hangt ook af van de macro-economische omstandigheden. Maar Bitcoin wordt groter dan het ooit geweest is.”
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond