Deel dit artikel
-

Twente krijgt Sport Data Valley lab

De campus van de Universiteit Twente heeft voortaan een Sport Data Valley lab. Het lab biedt studenten en wetenschappers van de UT en samenwerkingspartners een ‘unieke kans’ om met datawetenschap de sportwereld te verbeteren. De officiële opening werd een dezer dagen verricht door EEMCS-decaan prof. Joost Kok en Auke Damstra van Sport Data Valley (SDV).

De Universiteit Twente kende al een specialisatie Sports Data Science binnen de master Computer Science, een richting die populair is onder (nieuwe) studenten van de UT. Binnen deze specialisatie verzorgt de Vrije Universiteit Amsterdam vakken op het gebied van bewegingswetenschappen.

In het nieuwe lab in het Sportcentrum op de campus slaan studenten en wetenschappers van de UT, topsport en bedrijfsleven de handen ineen.

Steeds meer sporters meten hun beweeggedrag en sportprestaties met behulp van smartphones en smartwatches. Deze hebben daarbij niet alleen een sportfunctie, maar registreren ook de hartslag, calorieverbranding en stress- en energieniveaus. Nieuwe vormen van dataonderzoek als datamining, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning bieden enorme kansen om op basis van al deze data mensen een gezonder en vitaler leven te laten leiden.

In het Sport Data Valley lab zoekt de UT de samenwerking met Demcon en FC Twente. Demcon nam recent JOHAN Sports over, een bedrijf dat systemen ontwikkelt voor het monitoren van alle bewegingen van spelers tijdens trainingen en wedstrijden. Op basis van de verzamelde data kunnen teams de fysieke prestaties van hun spelers verbeteren.

Het voetbalveld op de campus is uitgerust met een optisch meetsysteem van Inmotio (analyse van sportprestaties). Ook gebeurt er momenteel van alles in samenwerking met FC Twente, Heracles en de grote Twentse sportevenementen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond