Deel dit artikel
-

Twintig jaar terug: de geboorte van Internet Explorer

‘Happy 20th Birthday, Internet Explorer! Thanks for all the great work you’ve done, but I’ve got it from here’. Aldus luidde afgelopen dagen een tweet van het team van webbrowser Microsoft Edge. Internet Explorer is jarig, maar tegelijk wordt hij begraven.

De lancering van Windows 95 precies twintig jaar geleden was nogal een gebeurtenis, ook in Nederland, waar Microsoft het Bussumse theater Spant had afgehuurd. Onder de openingsakkoorden van Start Me Up van de Rolling Stones kwam de Nederlandse directie joelend op om wat heel even het achtste wereldwonder leek te worden te kunnen presenteren. Dit was het Windows dat een einde zou maken aan het 16-bit tijdperk, een heel nieuwe 32-bit wereld ging voor ons open.

Het was ook de eerste Windows met een webbrowser. Internet Explorer 1.0 (1 megabyte groot) werd echter niet standaard meegeleverd en daarom onderdeel van Plus! for Windows 95, waarvoor Amerikanen 49 dollar moesten neertellen.

Microsoft was namelijk wat laat met de introductie van een webbrowser. Zo laat dat steeds meer Microsoft-klanten al in 1993 begonnen te klagen dat Windows (3.0) geen TCP/IP stack had. Die technologie had je minimaal nodig om op het internet te komen. Steve Ballmer, de toenmalige rechterhand van Microsoft topman Bill Gates, had geen idee wat het was. ‘Klanten klagen, neem de pijn weg’, riep hij tegen zijn onderdanen.

Het enorme succes van de browser Netscape Navigator opende de ogen van Bill Gates, maar niet eerder dan in mei 1995, luttele maanden voor de lancering van Windows 95. Die maand stuurde hij een inmiddels legendarische memo uit waarin hij de oorlog aan Netscape verklaarde. Dus sloot Microsoft in alle haast een contract met Spyglass Inc., destijds de hofleverancier van een browser die net als Netscape zijn oorsprong vond in de oerbrowser Mosaic.

Aanvankelijk was niemand onder de indruk. Nog datzelfde jaar verscheen echter Internet Explorer 2.0 en al in 1996 versie 3.0, waarmee ook het beroemde blauwe logo werd geïntroduceerd. In de late jaren negentig stopte Microsoft maar liefst 100 miljoen dollar per jaar in de ontwikkeling van Internet Explorer, die in 2002 al een marktaandeel had van 95 procent. Microsoft had de browseroorlog toen dus al ruimschoots gewonnen. Netscape bestond zelfs al niet meer.

Internet Explorer heeft Microsoft niettemin bijna de kop gekost. Het leidde tot voor Gates bijna traumatische antitrustonderzoeken. Die niet hebben kunnen verhinderen dat tal van bedrijven en organisaties applicaties ontwikkelden die ook nu nog volledig afhankelijk zijn van Internet Explorer. Daarom zit de browser nog steeds in het gloednieuwe Windows 10, als een oude man die vanaf een bankje mag toekijken hoe jonkie Edge zijn eerste stapjes zet.

Toegegeven: Internet Explorer heeft marktaandeel moeten inleveren. Flink ook. In juli stond de teller volgens Net Applications op 42,55 procent. Met Googles Chrome en Firefox als belangrijkste concurrenten. Aan Edge moeten gebruikers nog erg wennen: de browser is tot nog toe in gebruik bij slechts 15 tot 30 procent van de computers waarop Windows 10 is geïnstalleerd.

Internet Explorer — we’ve really grown to hate you over the years, luidt het commentaar van Windows fansite WinBeta, refererend aan de vele crashes, foutmeldingen en beveiligingslekken ‘waar we mee hebben leren leven’. Opvolger Edge is als een dartel hert in de dauw: slank en snel, maar hij struikelt nogal eens. Geef hem twee jaar en Vader Edge kan worden begraven.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond