Deel dit artikel
-

Uitvinder BitTorrent vangt 61 miljoen voor cryptostart-up

Het bedrijf van de uitvinder van BitTorrent Chia Network, actief in blockchain en cryptocurrencies, heeft 61 miljoen dollar venture capital ontvangen tegen een waardering van een half miljard dollar.

De geldschieters zijn onder meer de bekende investeringsfondsen Richmond Global Ventures en Andreessen Horowitz, aldus persbureau Bloomberg.

De site van Chia laat zijn missie net zo democratisch klinken als de argumenten voor BitTorrent in de begindagen klonken. De start-up wil dat cryptomunten makkelijker in gebruik worden dan chartaal geld, vrijwel onmogelijk te stelen en iedereen die een rol in de keten wil spelen moet dat kunnen doen zonder aparte hardware of zonder een torenhoge energierekening op te lopen.

Chia is hoe de Bitcoin eruit zou zien als het was ontworpen met kennis van de afgelopen 13 jaar, zegt managing partner David Frazee van Richmond Global Ventures. Oprichter Bram Cohen spreekt van ‘groen geld voor een digitale wereld’.

Chia wil een handels- en betaalsysteem worden voor overheden, banken en instituties.

Ten grondslag aan het systeem ligt de exploitatie van ruimte op harde schijven van gebruikers. Daar ligt direct de grootste kritiek, want de intensiviteit van de software zou de opslagmedia aanzienlijk sneller laten verslijten.

Cohen (foto) is de uitvinder van BitTorrent, een systeem om peer-to-peer gegevens uit te wisselen. Het vormde ook de basis van illegale handelssites als The Pirate Bay, Mininova en isoHunt.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond