Deel dit artikel
-

Universiteit Twente werkt aan mobiele app voor identiteitsvaststelling

Het bedrijf InnoValor werkt samen met de Universiteit Twente aan multi-inpasbare mobiele technieken voor identiteitsvaststelling, bijvoorbeeld in de vorm van een app. Zo’n app moet het bedrijfsleven en de overheid helpen snel de identiteit van consumenten, werknemers en burgers te bepalen. 

Met de toenemende afhankelijkheid van digitale dienstverlening en de grotere zorg rondom cybercriminaliteit, wordt online vaststellen van identiteiten steeds belangrijker. Smartphones bieden hulp, maar hebben uitdagingen zoals het invoeren van wachtwoorden en de mogelijke diefstal van de smartphone.

Een smartphone beschikt over een hele reeks sensoren. Met een mobiele app op een NFC smartphone kan in het geval van online identiteitsvaststelling de chip van identiteitsbewijzen worden uitgelezen en wanneer beschikbaar ook van eID smartcards.

Ook kan de camera gebruikt worden als extra controle om door middel van gezichtsherkenning de gebruiker te verifiëren. De chip bevat een pasfoto die in principe gebruikt kan worden voor gezichtsherkenning.

De grote uitdaging hierbij is dat de opnames gemaakt met een mobiele telefoon grote variatie in kwaliteit vertonen (bijvoorbeeld in belichting en gezichtsuitdrukking) en de pasfoto’s tot wel 10 jaar oud kunnen zijn. Hierdoor voldoen standaard gezichtsherkenningsmethoden niet en er moeten nieuwe technieken worden ontwikkeld. Als de app voor extra zekerheid voor bijvoorbeeld banktransacties wordt gebruikt, moeten bovendien anti-spoofing technieken worden ontwikkeld om te detecteren of iemand de app voor de gek probeert te houden door bijvoorbeeld een foto voor de camera te houden of een video-opname.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond