Deel dit artikel
-

In de toekomst wellicht een Game Boy zonder batterij

Een draagbare spelcomputer waarop je eindeloos kan spelen zonder batterij klinkt als een utopie, maar wordt serieus overwogen door onderzoekers van de TU Delft en Northwestern University (Illinois, VS).

Miljarden laagvermogen Internet of Things apparaten kunnen het in de toekomst zonder batterij stellen. Ze winnen hun energie geleidelijk uit de omgeving en zullen, ondanks dat ze tot wel honderd keer per seconde uitvallen, hun taken naar behoren uitvoeren. Tot nu toe is het principe succesvol toegepast bij kleine sensoren voor wetenschappelijk gebruik.

In een eerste verkennende stap richting consumententoepassingen hebben de onderzoekers een batterijloze en ‘faalbestendige kloon’ gemaakt van de 8-bit Nintendo Game Boy, een van de meest populaire draagbare spelcomputers ooit. Hun energiebewuste spelplatform (ENGAGE) lijkt op de originele Game Boy, met daarbij aan de voorkant enkele zonnepanelen toegevoegd. Met het indrukken van de knoppen is de gebruiker een tweede bron van energie.

Het platform emuleert de oorspronkelijke Game Boy processor. Hoewel dit nogal wat rekenkracht vergt, en daarmee extra energie, kan hierdoor elk populair retro-spel afgespeeld worden, direct vanaf de oorspronkelijke cartridge.

De zogenoemde savegames van traditionele spelplatforms zijn hierdoor overbodig omdat de speler verder speelt vanaf het exacte moment dat het apparaat uitviel – zelfs als dit midden in een sprong is tijdens een platformspel als Super Mario Land.

De spelonderbrekingen zijn beperkt tot minder dan een seconde voor elke tien seconden spelen. De onderzoekers vinden dit acceptabel voor sommige spellen – waaronder Schaken, Solitaire en Tetris – maar zeker niet voor alle (actie)spellen. Bij minder lichtinval gaat ook de gebruikerservaring achteruit. Er is dus nog een lange weg te gaan voordat de state-of-the-art draagbare spelcomputers zoals we die nu kennen het zonder batterij kunnen stellen.

Foto © Marcel Krijger via TU Delft

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond