Deel dit artikel
-

Valse betaalapps kennen abonnementsmodel

De valse betaalapps waarmee oplichters nietsvermoedende Marktplaats-verkopers duperen blijken te worden verhuurd. Die conclusie trekt een ethische hacker in het programma Opgelicht.

Er zit een beveiliging op die ervoor zorgt dat de app maar een week te gebruiken is. Na die week moeten gebruikers opnieuw betalen voor de app.

Er zijn al enige tijd nepapps in omloop van de Rabobank, ING en ABN AMRO, waarmee Marktplaats-verkopers voor de gek worden gehouden. De apps (voor zover bekend alleen Android) worden niet via de appwinkels aangeboden, maar in kleine kring verspreid in het criminele circuit. De oplichters reageren op advertenties en komen vaak dure spullen halen zoals scooters. Betalen doen ze via de app. De verkoper mag dan meekijken. In werkelijkheid wordt er geen geld overgemaakt.

De nepapp die gisteren werd getoond in Opgelicht moet geopend worden met een vijfcijferige code, net zoals de ABN-app. Deze code moet ook worden ingevoerd als er een zogenaamde transactie plaatsvind. In de app kunnen gebruikers zelf invullen hoe de rekeninghouder heet, welk (vals) bankrekeningnummer gebruikt wordt en hoeveel het saldo is.

De apps zijn geen kopieën van bestaande bankapps, maar zijn apart geprogrammeerd, zij het wel met alle grafische elementen van bijvoorbeeld de ABN Bank. Het gebruik van de Engelse taal in de broncode wijst erop dat deze apps mogelijk in het buitenland zijn gemaakt.

In september 2017 waren al 275 aangiften gedaan van deze praktijken waarbij de schade hoger was dan 500 euro.

Marktplaats zelf adviseert het gebruik van derdenrekeningen voor grotere transacties. Eind november lanceerde Marktplaats in samenwerking met partner Online Betaalplatform (OBP) de Gelijk Oversteken dienst.

Vanaf 2019 kan geld direct (real time) worden overgemaakt op een andere rekening en is de verwachting dat de nepapps zullen verdwijnen. De verkoper kan dan immers meteen controleren of er geld op zijn rekening is gezet.

 

Deel dit bericht

7 Reacties

Magister Dixit

Nog een simpele oplossing: zowel ING als Abn hebben ingebouwde betaalverzoeken, of gebruik de app Tikkie van Abn. Je krijgt dan een notificatie als de koper betaald heeft en bij ING staat het geld gelijk op je rekening. Het nadeel van de systemen van marktplaats zijn dat ze geld kosten. Het “escrow” systeem kost zelfs fors geld, bij grotere bedragen.

bert

In Marktplaats kun je toch gewoon met iDeal betalen? Daarbij zal de fee toch wel meevallen, of is dat ook via tussenrekening?
En anders gewoon wachten tot bijgeschreven. Op werkdag normaal gesproken in een uur (vooral suf dat overboekingen nog niet 24/7 quasi meteen kunnen)

Sander

Wat falen de banken toch hopeloos. Als de transactie gewoon direct uitgevoerd zou worden dan zou deze truc niet werken.

Erwin Moojen - 22 Times

@Sander Binnen een bank staat het vaak als direct op de rekening, alleen zijn deze jongens handig om even te vragen “bij welke bank je zit”, zodat zij toevallig net bij een andere bank zitten en het er dus niet meteen op staat. En dat het er intra-bancair niet direct op staat, dat heeft onder andere ook te maken met het tegengaan van fraude. De complexiteit zit hem niet (alleen) in de technische afhandeling, maar vaak ook in het beschermen van de goedgelovige consument tegen zichzelf.

Sander

Ik snap dat het intra-bancair iets langer duurt, maar ben wel van mening dat dit anno 2018 al lang opgelost zou moeten zijn. In plaats van hoge bonussen zouden banken hierin moeten investeren, in plaats van collectief te falen.

Ant

Je kunt ook naïef zijn. Gewoon wachten bij afgifte van goederen tot het geld echt op je rekening staat.

Dirk

Het is nooit verstandig om iets mee te geven als je het geld nog niet op je rekening hebt staan of in je handen hebt.
Je kunt overigens altijd naar het bankpasje vragen èn de ID, “controle is geen wantrouwen”.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond