Deel dit artikel
-

Vandaag mogelijk al stemming over Europese auteursrichtlijn

Vandaag om 12.30 uur gaat het Europees Parlement in debat over de omstreden Europese auteursrechtrichtlijn. Er zijn diverse amendementen ingediend, onder andere om artikel 13 er uit te schrappen.

Artikel 13 is het plan voor internetfilters. Het artikel van de Copyright Directive verplicht internetplatforms bestanden die gebruikers plaatsen te controleren op auteursrecht. Probleem is volgens critici dat automatische filters niet slim genoeg zijn om onderscheid te maken tussen inhoud die het auteursrecht schendt en legale inhoud.

Er is dan ook veel kritiek op het voorstel. Burgers, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven zijn het er vrijwel unaniem over eens dat het uploadfilter moet worden geschrapt.

Dit weekend waren er door heel Europa grote protesten tegen de plannen. Een petitie tegen Artikel 13 (in het nieuwe voorstel is dat overigens Artikel 17 geworden) is 5 miljoen keer ondertekend.

‘De technologie werkt niet, het dwingt platforms tot risicomijdend gedrag en gebruikers hebben tegen dit soort volautomatische systemen niets in te brengen,’ zegt Bits of Freedom. ‘Dit betekent een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en zal op termijn leiden tot een verschraling van aanbieders. De nu al machtige platforms worden nog machtiger.’

Ook de Belgische consumentenbond TestAankoop is in actie gekomen tegen het artikel. TestAankoop noemt artikel 13 een belangrijke belemmering voor de vrijheid van creatie, voor de overdracht van kennis en dus voor de vrijheid van meningsuiting in het algemeen.

Een ander onderdeel van de plannen is een zogeheten linkbelasting. Nieuwsuitgevers krijgen daarmee aanvullende rechten om nieuwsberichten openbaar te maken en te reproduceren. Het zou kunnen betekenen dat partijen als Google en Facebook voor nieuwssnippers een vergoeding moeten betalen. De verplichting geldt uitsluitend voor grotere organisaties.

Onderhandelaars van verschillende Europese landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn het in februari alsnog eens geworden over een gezamenlijke wettekst voor het Europese auteursrecht.

Als het Europese parlement dinsdag het nieuwe auteursrecht goedkeurt, krijgen lidstaten twee jaar de tijd om deze in nationale wetgeving om te zetten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond