Deel dit artikel
-

Bits of Freedom: Het internet moet stuk

Een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en een grote inperking van al het moois dat je op het internet kunt vinden. Dat zegt Bits of Freedom naar aanleiding van de woensdag gepresenteerde Europese wettekst voor de omstreden linktaks en het zogeheten uploadfilter, waarbij techbedrijven aansprakelijk worden voor illegaal materiaal dat gebruikers delen.

Onderhandelaars van verschillende Europese landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn het alsnog eens geworden over een gezamenlijke wettekst voor het Europese auteursrecht.

Het gaat om twee artikelen in de herziene Europese auteursrecht, artikel 11 en 13. Bij artikel 11 kunnen uitgevers van nieuwssites eventueel geld vragen voor een link naar een artikel. Verder moeten internetbedrijven elke upload van hun gebruikers controleren op mogelijke inbreuken op het auteursrecht en bij twijfel blokkeren.

Er is veel kritiek op het voorstel. Burgers, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven zijn het er vrijwel unaniem over eens dat het uploadfilter moet worden geschrapt.

‘De technologie werkt niet, het dwingt platforms tot risicomijdend gedrag en gebruikers hebben tegen dit soort volautomatische systemen niets in te brengen,’ zegt Bits of Freedom. ‘Met het internetfilter heeft klagen geen zin. Dit betekent een grote aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en zal op termijn leiden tot een verschraling van aanbieders. De nu al machtige platforms worden nog machtiger.’

Overigens zijn er blijkens het persbericht wel wat nuances in het wetsvoorstel gekomen. Voor het gebruik van snippets (kleine stukjes tekst) hoeft geen toestemming te worden gevraagd, waardoor zoekmachines voor nieuws (zoals Google News) kunnen blijven bestaan. Individuele gebruikers worden ontzien. De wetsvoorstellen zijn blijkens de tekst vooral bedoeld voor grote online platforms, zoals YouTube.

Er zal nog één keer door het Europees Parlement over het voorstel worden gestemd. Een verzegeling van de deal, als het ware, stelt BOF. De stemming wordt gezien als een formaliteit.

In Brussel wordt momenteel ook gewerkt aan wetgeving waarmee men hoopt effectiever te kunnen optreden tegen de verspreiding van mogelijk terroristische content. Ook in reactie op dit voorstel zetten de lidstaten in op pro-actieve maatregelen. Daarmee is er weer een voorstel voor een uploadfilter.

‘We stevenen af op een situatie waarin er een filter is voor content waar copyright op heerst, een filter voor mogelijk terroristische content, een filter voor mogelijk seksueel expliciete content, eentje voor mogelijke haatzaaierij, en ga zo maar door. Tot we op het punt zijn aanbeland waarop alles dat we online zeggen en laten zien, zelfs alles dat we proberen te delen, wordt gemonitord,’ zegt Bits of Freedom.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond