Deel dit artikel
-

Veel vertraging Europese Wimax-veilingen

De verkoop van mobiele breedband-licenties, Wimax, is in verscheidene Europese landen al zeker met een jaar vertraagd geraakt. Definitieve verstrekkingsdata staan amper vast.

In Nederland zouden veilingen van Wimax-frequenties eerst begin 2008 plaats vinden. Nu zou het moeiteloos begin 2010 kunnen worden. Politici steggelen nog over de voorwaarden waaronder de veiling van de mobiele breedbandfrequenties plaats moeten vinden.

In Duitland, Engeland en Frankrijk is de situatie niet veel anders. Ook daar hadden de frequentieveilingen annex -verstrekkingen al in 2008 plaats moeten vinden, volgens oorspronkelijke planning. Vooralsnog hebben de belangstellende telecom- en kabelaanbieders nog geen zekerheid over de planning.

Dat blijkt uit een inventarisatie van technologieuitgave Unstrung. Auteur Michelle Donegan constateert dat enkel in Noorwegen en Zweden daadwerkelijk mobiele breedbandfrequenties zijn verstrekt, aan in totaal 9 partijen.

De Belgische overheid overweegt dit jaar tussen de 8 en 15 mobiele frequenties te verstrekken, zowel via veilingen als schoonheidswedstrijden.

Wimax wordt gezien als een concurrerende technologie voor Umts. Beiden staan mobiel internet toe tegen meerdere megabits up- en downloadsnelheid.

In Nederland ging in juni 2008 het eerste commerciële Wimax-netwerk van start. Worldmax bracht toen onder het internetproduct Aerea op de markt. Worldmax hoopt in 2011 landelijk dekkend te kunnen werken.

Foto: darkensiva (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond