Deel dit artikel
-

Verdachten ‘misdaadbunker’ komen vandaag voor

Vier Nederlanders, drie Duitsers en een Bulgaar die vanuit een oude NAVO-bunker in Duitsland een bulletproofhoster exploiteerden, staan dinsdag voor de rechter. Klanten gebruikten de servers voor de verspreiding van kinderporno en de verkoop van verboden wapens.

Het Openbaar Ministerie in Koblenz stelt dat de verdachten 250.000 strafbare feiten hebben gepleegd. Dark Web marktplaatsen Wall Street Market (met 240.000 verdovende middelen ter waarde van 36 miljoen euro) en Cannabis Road (bijna 4.000 individuele verkopers) zouden gebruik hebben gemaakt van de diensten van de Nederlanders. De hostingbedrijf werd in september 2019 opgerold.

Hoofdverdachte is Herman Johan Verwoert-Derksen alias Xennt. Hij kocht het bunkercomplex in 2013 en begon het serverpark samen met twee Nederlanders van 25 en 33 jaar en een 50-jarige man die de dagelijkse leiding had.

Xennt was ooit computerhandelaar met een groot aantal bedrijven als Zyztm, Computer Discount Center en Simmcity, en bouwde in 1997 een vervallen Zeeuwse bunker om als superveilige hostinglocatie. Kennelijk om niet op te vallen werd de bunker voor 7,5 ton aangekocht en voor 3 miljoen gulden verbouwd door de stichting Onderzoek Mens en Milieu, waardoor de Provinciale Zeeuwse Courant, die via de zware toegangsdeur eens ging kijken, meende dat ‘de milieugarde nu waakt in de bunker’.

De centrale vraag in wat Duitse media een ‘mammoetproces’ noemen is de vraag of de verdachten wisten van de illegale activiteiten van hun klanten. Als er sprake is van een dubbele intentie (actief steunen) gaat de strafmaat omhoog. De eigenlijke rechtszaak vindt overigens pas eind 2021 plaats.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond