Deel dit artikel
-

Verplichtingen avondklok webwinkels vervallen na vonnis rechtbank

De onmiddellijke opheffing van de avondklok, zoals vanochtend is bepaald door de rechtbank, kan niet worden uitgesteld door het aantekenen van een hoger beroep. Dat houdt in dat per direct alle verplichtingen voor bezorgers en winkels komen te vervallen.

De avondklok ging in op zaterdag 23 januari werd vorige week verlengd tot en met 2 maart.

De avondklok had op zich weinig invloed op webwinkels. Dc’s, sorteercentra en bezorgdiensten konden gewoon doorwerken, al moesten werknemers een werkgeversverklaring bij zich dragen. Dat hoeft nu niet meer. Supermarkten kunnen hun sluitingstijden weer verruimen en nachtwinkels kunnen weer open.

De rechtszaak was aangespannen door de stichting Viruswaarheid van Willem Engel en Jeroen Pols. Zij stelden dat de ‘inperking van grondrechten, die zijn verankerd in de grondwet en internationale verdragen, niet zo maar terzijde kunnen worden geschoven’.

Viruswaarheid voerde tot nu toe vergeefs twaalf zaken tegen de Nederlandse Staat, onder meer vanwege de lockdown.

De voorzieningenrechter heeft ditmaal geoordeeld dat bij de invoering van de avondklok geen sprake was van de bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te kunnen maken van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg).

De Wbbbg is dus ingezet terwijl er geen sprake was van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak. Daarom is de inzet van deze wet om de avondklok in te stellen niet legitiem.

Het zou kunnen dat een eventueel hoger beroep vandaag nog wordt behandeld. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat aan NOS en RTL Nieuws weten ‘de uitspraak te bestuderen’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond