Deel dit artikel
-

(Emerce TV) ‘Fashion zeer geholpen met AI’

AI kan het bedrijfsproces aanzienlijk vereenvoudigen, met name in de fashionindustrie. Dat zegt Michael Verdonck van Crunch Analytics in de videocollectie E-Commerce.

Het verzamelen van grote datasets en het gebruik van machine learning algoritmen helpt werknemers bij het maken van betere beslissingen, maar de technologie laat ook toe systemen te trainen die op hun beurt zelfstandig beslissingen nemen.

Dat kan bij een retailer gaan over het zetten van de juiste prijs, het voorspellen van de te verwachte verkopen of het automatisch bepalen van juiste aankoopvolumes.

De afgelopen jaren groeide het Gentse Crunch Analytics uit van een startup met vijf medewerkers tot een ‘schalend bedrijf’ met meer dan vijfentwintig medewerkers. Crunch Analytics opende in 2019 een tweede kantoor in Rotterdam. De Nederlandse markt is extra aantrekkelijk voor de Gentenaren, want Nederlandse bedrijven wagen zich sneller in het diepe.

Verdonck begint onder meer over het buikgevoel wat veel bedrijven nog hanteren bij het nemen van beslissingen. “AI kan helpen om die beslissingen beter te ondersteunen. Dat begint al met de inkoop. Wat hebben we nodig en hoeveel? Vervolgens de verdeling via de winkels. In Wallonie zijn mensen veelal kleiner dan in West Vlaanderen, de grotere items wil je dus in je Vlaamse winkels hebben. Vaak zijn er ook regionale verschillen, waarbij bepaalde items het in de ene winkel beter doen dan de andere. Je kunt ook kijken naar de verdeling tussen de webwinkel en de fysieke vestigingen. En tenslotte de afprijzing aan het slot van het seizoen.’

Voor G Star heeft Crunch berekend wat de prijsstelling per land moest worden.

Verdonck erkent dat sommige bedrijven nog terughoudend zijn, omdat ze niet precies weten hoe de algoritmen werken. “Je moet vertrouwen opbouwen, kortom, kijken wat heeft gewerkt en wat niet. Maar AI valt of staat bij kwalitatief goede data. Zorg dat het op de correcte manier wordt verzameld.’

De video AI in fashion retail: van banenbedreiging naar datagedreven relevantie is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond