Een vijfde Nederlandse huishoudens gebruikt glasvezelaansluiting
Een op de vijf Nederlandse huishoudens gebruikt inmiddels een glasvezelverbinding voor telecomdiensten, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Eind 2019 telde Nederland 1,5 miljoen actieve FTTH-aansluitingen, 160.000 meer dan eind 2018.
Doordat glasvezel beter presteerde dan de breedbandmarkt als geheel, groeide het marktaandeel van glasvezel aan het einde van het jaar tot 19,8 procent van de breedbandverbindingen, een stijging met bijna 2 procentpunten op jaarbasis.
De groei in het aantal actieve glasvezelaansluitingen (homes activated) ging vooral ten koste van DSL (koper). Deze technologie verloor in 2019 bijna 100.000 aansluitingen en eindigde met minder dan 2,6 miljoen.
Kabel bleef desondanks de meest populaire technologie om toegang te krijgen tot breedband in Nederland. Het telde meer dan 3,5 miljoen aansluitingen eind 2019 en een stabiel marktaandeel van iets meer dan 46 procent.
De totale omzet uit de breedbandmarkt steeg in 2019 met 6,1 procent tot ruim 2,1 miljard euro. Telecompaper voorspelt dat de omzetgroei in 2020 zal vertragen naar 3,3 procent, vanwege groeiende concurrentie en verzadiging op de markt voor combipakketten (combinatie van vast en mobiel).
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
bert
Hoeveel % is tegenwoordig cord-cutter? Dus niks meer bedraad? Vind het zo’n onzin kabel en glas: 12 maanden betalen voor 10 maanden dienstverlening (dit jaar 11 van de 12 vooruit), 2x zo duur als over-the-air en nauwelijks sneller (upload is over 4G zelfs snelste, zeker sinds KPN loopt te hobbyen met 5Mbit upload voor instappakketten).