Deel dit artikel
-

VVD: Nederlandse ondernemer de dupe van Chinese internetwinkels

Nederlandse ondernemers zijn steeds vaker de dupe van de opmars van Chinese internetwinkels. De VVD wil daarom dat het kabinet ingrijpt.

Nederlanders bestellen naar schatting jaarlijks zo’n 27 miljoen pakketjes in China. Omgerekend voor honderden miljoenen euro’s.

VVD-Kamerlid Arne Weverling vindt dat het kabinet bescherming moet bieden aan deze oneerlijke concurrentie. ‘Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs,’ aldus Weverling in het AD.

Weverling zegt dat er afspraken zijn gemaakt tussen PostNL en China waardoor de prijzen nog verder worden gedrukt. PostNL kreeg van AliExpress, onderdeel van Alibaba, het exclusieve recht om in Nederland pakketjes van AliExpress.

De VVD wil dat het kabinet strenger gaat toezien op mogelijke staatssteun door de Chinese overheid aan Alibaba.

Deel dit bericht

6 Reacties

Hugo Vis - VLVT

Heeft Arne Weverling al gehoord van de wet tegen Geo Blocking? Deze wet zou de (prijs) discriminatie op basis van IP adres binnen de EU moeten tegengaan, maar wordt niet gehandhaafd. Dus Zalando cs kunnen gewoon ongehinderd doorgaan met hun praktijken. Via AliExpress worden overigens ongelooflijk veel namaak artikelen aangeboden, pak dat ook eens aan!

Nick Jansen

‘Oneerlijke concurrentie’? Waarom is het oneerlijk? Producten uit China zijn nou eenmaal goedkoper dan producten in Nederland, het is totaal niet oneerlijk wat China doet. Niet met onzin komen VVD! Er is dus geen vraag naar Nederlandse ondernemers! Je hoeft het niet in onze strot te duwen!

Ad

Tja Nick, wet moet ik nu toch weer vinden van je reactie. Ik denk dat je nogal een China fan bent, wellicht moet je daar maar naar toe verhuizen, lekker onder het “socialcredit” systeem leven, kinderarbeid, etc enz.

Er is wel vraag naar Nederlandse ondernemers omdat ik wel wil kopen in de NL; spreek dus alsjeblieft voortaan voorjezelf ajb.

Overigens denk ik niet dat China het kwaad is, Amazon daarintegen staat Te apringen om iedereen ter wereld als slaag te maken voor hun conglomeraat; zowel als consument als werknemer. Leuk he; innovatie?

Jeremy janssen

Beste allen…

Waar ik ter wereld ook bestel … concurrentie houd je altijd … Of het nu uit China komt of de vs het maakt niet uit… Let op .. Ik koop iets uit Nederland kost even zo gezegd 10 euro … nu kijk ik op internet wat blijkt incl verzenden uit Duitsland hetzelfde product voor 5 euro… Ik heb zelf een eigen garage bedrijfje wat ik mee maak is dat klanten tegenwoordig hun onderdelen via internet kopen en het laten monteren door mij … Is niet erg … puur omdat de handel in onderdelen duurder zijn dan op internet en daarbij horen natuurlijk zitten daar ook addertjes onder het gras aan … Maar te veel om op te noemen. .. ook dan moet de VVD zeggen hier gaan we ook naar kijken want het is hetzelfde .. Dit is mijn feedback naar jullie … er is geen concurrentie het is alleen goedkoper .. te veel tussenhandel is er …

bert

Nick, het is wel oneerlijke concurrentie. Het afleveren van een pakje kost PostNL een paar euro, zeg 3€. Nu moet PostNL die AliExpressrommel gratis bezorgen, een of andere domme postwet van paar eeuwen geleden. Dus zeker valse concurrentie. Die gratis verzending betalen we met zijn allen gewoon zelf, én helpen daarmee eigen winkels naar de knoppen.

bert

Advies aan EU: zeg namens EU deelname aan postwet op. Gewoon aflevertarief bij invoer in EU aftikken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond