Deel dit artikel
-

Wat bracht de GPS-markt in 2008?

Veertien procent van de mobiele telefoons in Nederland heeft een GPS-antenne en twee miljoen bellers gebruiken hun toestel ook om te surfen en mailen. Wat gebeurde er in 2008 om die twee speelvelden bij elkaar te brengen. Wat faciliteert de ontwikkeling van nieuwe diensten?

Europa’s variant op GPS, Galileo, wordt rond 2013 pas in bedrijf genomen en de Russen en Chinezen bouwen even hard aan eigen satellietnetwerken. Ondanks de status ‘werk in uitvoering’ begint er op basis van het oude GPS al een markt te ontstaan die mobiel internet en locatiediensten combineert.

Startschot met miljardenbiedingen in 2007

De paaltjes werden in 2007 geslagen toen Nokia een bod uitbracht op kaartenmaker Navteq en TomTom op Tele Atlas. Beide bedrijven trekken miljarden euro’s uit om de grootste kaartenmakers te wereld in te lijven. Die constant bijgewerkte kaarten moeten de basis worden van de locatiegevoelige component van internet.

Helemaal nieuw zijn locatiediensten al niet meer. Sinds juni 2006 biedt Google een API voor Maps. Daarmee kunnen ontwikkelaars hun eigen data op de digitale landkaarten plotten. Zodoende kunnen Flickr-gebruikers hun foto’s op Maps tonen en Youtube-filmers hun video’s.

Nederlandse mobiele operators wéten op basis van informatie uit hun netwerken waar iedere beller zich bevindt. Die informatie is echter (nog?) niet commercieel beschikbaar. Daarom ontstonden er hulpmiddelen zoals Firefox Geode, Google Gears LocationAPI, Skyhookwireless en de Cell ID-database http://cellid.telin.nl/ van het Telematica Instituut. Zij bieden ontwikkelaars in grote lijnen de informatie die operators niet delen.

Voorbeelden van nieuwe soorten GPS- en internetdiensten zijn mobiele applicaties die weten waar je je auto parkeerde of waar de dichtstbijzijnde goedkope benzinepomp is.

Wat gebeurde er in 2008?

Hieronder een opsomming van relevante gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Het GPS-jaar lijkt opmerkelijk genoeg pas in de zomer te beginnen:

* Start-up Nulaz wint in september bij een Vodafone-wedstrijd de hoofdprijs van 60.000 euro. Nulaz is locatiegevoelige mobiele dienst. Gebruikers kunnen er hun vrienden mee laten zien waar ze zijn, locaties delen, of kijken waar er in de buurt een restaurant is of welke film er draait.

* GPS-antennetjes in telefoons vinden niet zelden langzaam een satellietsignaal. Daarom nam Service2Media uit Enschede in september een licentie op de genoemde Cell ID-database. Zodoende verklapt de iPhone nu de locatie van Hyvers en weten Apple-bellers waar de dichtstbijzijnde PIN-machine van de Rabobank is.

* In mei kreeg TomTom groen licht van eurocommissaris Neelie Kroes om Tele Atlas te kopen. Twee maanden later volgende het fiat voor Nokia’s overname van Navteq. TomTom bouwde twee feedbachmechanismes om zijn kaartkwaliteit te verbeteren. Google-gebruikers geven feedback aan Tele Atlas, en TomTom-chauffeurs zelf zonden tot december 5 miljoen kaartcorrecties in.

* Hoewel Nokia Internet & Services als een belangrijk groeisegment aanduidt, waaronder locatiediensten, heeft het geen flauw idee hoe het zijn miljardeninvestering terug kan verdienen. Wel legde Nokia’s man van 100 miljoen aan Emerce uit wát hij gaat doen voor ontwikkelaars.

* Uit een onderzoek dat GfK in oktober presenteerde blijkt dat GPS-apparaten belangrijke pijlers onder de omzet van Nederlandse elektronicawinkels zijn. Navigatieapparaten zijn na platte beeldschermen de belangrijkste fundamenten achter verkopen voor winkeliers in de consumentenelektronica. Tv-schermen en computer displays zorgen voor 49 procent van de omzet, TomTom-achtige apparaten voor 16 procent en mobiele telefoons voor 13 procent van de brancheomzet.

* Roel Pieper probeert met voormalig Tele Atlas-baas Ad Bastiaansen een wereldwijd GPS-concern te bouwen. Het eerste wapenfeit van betekenis, na enkele kleine overnames, is de faillissementsaanvraag van MyGuide in november.

* Als eerste mobiele operator treedt Vodafone toe tot de GPS-arena. In december deed het een overnamebod van 29 miljoen euro op de Zweedse locatiespecialist Wayfinder.

* Op dezelfde dag, ook op 9 december, meldde het platform Open Mobiel Internet dat 2 miljoen Nederlanders regelmatig mobiel internet gebruiken. Driekwart surft en mailt via een flat fee abonnement. Het aantal mobieltjes met een GPS-antenne afgelopen jaar te zijn gegroeid met een factor zeven, tot 14 procent.

Resumerend

Emerce publiceerde eind november het artikel ‘Onderweg naar een nieuwe wereldmarkt‘. Dat geeft in grote lijnen, en toch nauwkeurig, een overzicht van de status en horizon van de markt voor locatiegevoelige internetdiensten.

Foto: d4rr3ll (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond