Deel dit artikel
-

Wave biedt in één oogopslag het verhaal van de wedstrijd

Infostrada Sports heeft tijdens het WK een analyticsplatform van de TU Eindhoven gebruikt. Informaticastudent Marijn Grootjans studeerde een dezer dagen af op zijn onderzoekswerk.

Het platform Wave maakt het verloop van een voetbalwedstrijd in één oogopslag duidelijk. Daarbij worden gegevens vergaard van doelpunten, overtredingen, schoten en hoekschoppen. Van een schot wordt bijvoorbeeld bijgehouden vanaf welke positie op het veld werd geschoten, door wie, met welke voet, of het op doel gericht was en of de keeper of een andere speler de bal tegenhield.

Grootjans ontwikkelde een model waarmee deze gegevens weergegeven kunnen worden in verhelderende plaatjes. Zo kan bijvoorbeeld voor elke speler een ‘heat map’ worden berekend, waarin een wolk de posities weergeeft van waaruit een speler ooit op doel heeft geschoten, waarbij de kleur staat voor hoe vaak een schot vanaf deze positie een doelpunt opleverde van deze speler. Nuttige informatie voor voetbalclubs.

Daarnaast kan voor elke wedstrijd een zogeheten Wave-diagram worden gemaakt waarin gekleurde golven een indruk geven van de schoten, overtredingen en doelpogingen voor beide teams. Het aantal en de hoogte van de pieken laten zien hoeveel aanspraak een team maakte op de overwinning. Maar ook zegt het diagram iets over de amusementswaarde: veel en hoge pieken in een wedstrijd betekent dat er veel werd aangevallen.

De heat maps van Lionel Messi (links), Christiano Ronaldo (midden) en Arjen Robben (rechts). Een gele of rode kleur geeft aan waarvandaan het vaakst werd gescoord. Wat direct opvalt is dat Robben beduidend minder doeltreffend is dan Messi of Ronaldo. En dat Ronaldo als enige van de drie buiten het strafschopgebied ook efficiënt is (omcirkeld).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond