Deel dit artikel
-

Week van de Toegankelijkheid belicht online gebreken

De Week van de Toegankelijkheid belicht tot en met vrijdag de drempels die miljoenen Nederlanders met een beperking dagelijks tegenkomen. In de digitale wereld zijn nog heel veel stappen te zetten.

Niet geheel toevallig is het thema van de Week van de Toegankelijkheid daarom ook ‘Toegankelijkheid loont’. Want het wegnemen van digitale drempels, op sites en in apps, zorgt ervoor dat mensen met een lichamelijke beperkingen converterende en renderde klanten worden.

Voor mensen zonder beperking, of het nu motorisch, cognitief, visueel of auditief is, vallen deze drempels niet op. De drie grootste missers zijn: ontbrekende alt-text bij afbeeldingen, hyperlinks waarvan niet duidelijk is wat ze beogen en, als derde, de zogeheten toetsenbordbarrière. Dat houdt in, dat sitebezoekers een bepaalde taak niet kunnen uitvoeren zonder met alleen een toetsenbord te gebruiken.

Joris Leker, oprichter van bureau Valsplat, zegt: “Er valt juist het meeste te winnen als je voorbij de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) kijkt. Het is mogelijk om een site te maken die prima aan de richtlijnen voldoet, en toch niet toegankelijk is. Dat zit ‘m dan in de dienstverlening: het product is dan wel toegankelijk, maar de context waarin het gebruikt wordt niet.”

“Kijk naar de architectuur. In de bouwwereld gelden ook allerlei regels voor toegankelijkheid. Er moet een rolstoel naar binnen kunnen, gangen moeten een bepaalde breedte hebben. Maar als je vervolgens niet nadenkt over waar je toiletten moeten zitten en vergaderruimtes honderden meters uit elkaar liggen, is je gebouw toch nog onbruikbaar.”

De WCAG-richtlijnen zijn internationaal en gelden al jaren voor overheidsinstanties, zowel site als app, en gaan vanaf 2025 ook gelden voor veel commerciële organisaties.

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), de koepelorganisatie en het landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte.

Foto: Paul Sableman (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond