Deel dit artikel
-

YouTube verwijdert het complete videoarchief van het Regionaal Archief Alkmaar (update)

YouTube blijkt het complete videoarchief van het Regionaal Archief Alkmaar te hebben verwijderd. Beelden uit het archief over de Tweede Wereldoorlog zouden ‘haatzaaiend’ zijn. YouTube heeft het archief inmiddels weer beschikbaar gemaakt, overigens zonder verdere toelichting.

‘Dit is censuur van officieel materiaal’, vertelde medewerker Mark Alphenaar aan Alkmaar Centraal. ‘Ze zetten ons weg als haatzaaiers, terwijl we een officiële instelling zijn.’

Een jaar geleden werd al een archiefvideo over een bezoek van oud-NSB-leider Anton Mussert aan Alkmaar verwijderd. Op het bezwaarschrift is nooit gereageerd.

Het Regionaal Archief Alkmaar is de officiële archiefinstelling voor de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, particuliere instellingen, kerkgenootschappen, families, verenigingen en bedrijven uit de regio zijn aangesloten bij het archief.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Benjamin

Behoorlijk knullig om een archief met meer dan 10 jaar verzamelwerk op een ‘gratis’ sociaal kanaal zoals Youtube te zetten zonder enige backup.

Dré de Man - Dré de Man

Dit bericht is verouderd en nauwelijks meer relevant. Google heeft het materiaal weer op YouTube teruggezet. Bovendien had het archief wel degelijke een back-up.

Jan

@Dré de Man
Het blijft relevant zolang Youtube het oorspronkelijke filmpje van blijft blokkeren en niet met een reactie komt.

“Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past.”
― George Orwell, 1984

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond