De zelfrijdende Apple Car is er sneller dan je denkt

Geautomatiseerd rijden is zeker geen toekomstmuziek meer. De technologie is er 95 procent klaar voor, stelt Dariu Gavrila van de TU Delft. Hij houdt vrijdag zijn intreerede.

Er vallen wereldwijd ongeveer 1,2 miljoen verkeersdoden per jaar. Meer dan 90 procent hiervan is terug te voeren op een fout van de bestuurder. Deze fouten kunnen door de introductie van zelfrijdende voertuigen worden voorkomen, stelt Gavrila van de Delftse faculteit 3mE. ‘Daarnaast kun je de tijd die je nu nog gebruikt om de auto te besturen straks beter benutten om productief te zijn, te communiceren, of om juist te ontspannen.’

Natuurlijk moet er nog meer verbeterd worden. De eerste zelfrijdende auto’s (met nog beperkte functionaliteit) zijn op de markt. Maar verkeer in de stad is een ander verhaal. Dat scenario is veel complexer door kruisend verkeer, minder duidelijke straatmarkering, de vele verkeersborden en signalen, en de nabijheid van andere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers.’

Waar het huidige zelfrijdende voertuig ook nog moeite mee heeft, is de interactie met de (niet zelfrijdende) weggebruikers. Het voertuig moet kunnen anticiperen: de intentie van een andere weggebruiker vroegtijdig herkennen, om daarop te kunnen reageren. Anders moet er overmatig voorzichtig gereden worden. ‘Je zou in principe nu al een zelfrijdende auto zonder bestuurder Amsterdam in kunnen sturen, maar dan laat je die 5 km per uur rijden en overal voor stoppen,’ stelt Gavrila. ‘Dat is geen rijstijl zijn die sociaal acceptabel zou zijn.’

Technieken die met behulp van big data automatisch leren hoe weggebruikers eruit zien en hoe ze zich doorgaans gedragen, kunnen helpen de verkeerssituatie beter in te schatten. Andersom moet het zelfrijdende voertuig ook zijn intentie aan de omgeving laten zien op een voor de andere weggebruikers begrijpelijke manier. Het zelfrijdende voertuig moet zich tenslotte op een comfortabele manier voor de inzittenden voortbewegen.

5 Reacties

https://www.youtube.com/watch?v=FadR7ETT_1k

https://www.theverge.com/2016/10/20/13343828/tesla-fully-autonomous-test-video

https://www.youtube.com/watch?v=VDwMhSobaOg

Dit is allemaal content van meer dan 6 maanden oud. De technologie laat het toe, de wet en regelgeving houden het tegen.

Op de snelweg zal dit wel snel komen, maar in de stad zal het nog wel even duren.

Nou, Emerce, die titel lijkt op clickbait. Het hele artikel gaat niet over apple en het laatste nieuws is juist dat apple voorlopig niet met een zelfrijdende auto komt. Dus lijkt verdacht veel misleiding.

Slechte titel inderdaad.

Jullie lopen achter. Het laatste nieuws is niet dat Apple voorlopig niet met een zelfrijdende auto komt, voor het eerst heeft topman Cook tegenover Bloomberg bevestigd dat men werkt aan technologie voor zelfrijdende auto’s. En reken maar dat ze dat niet aan derden gaan leveren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug