Deel dit artikel
-

Zoekgigant Baidu onthult zijn eerste quantumcomputer

De Chinese zoekmachinegigant Baidu onthulde donderdag zijn eerste quantumcomputer en wil die zelfs ter beschikking stellen aan externe gebruikers.

De door Baidu ontwikkelde kwantumcomputer, genaamd Qianshi, heeft een 10-quantum-bit (qubit) processor. Het in Beijing gevestigde bedrijf heeft ook een 36-qubit quantumchip ontwikkeld.

De belangstelling voor deze technologie komt niet uit de lucht vallen. Baidu investeert flink in kunstmatige intelligentie. Quantumcomputers kunnen helpen om patronen te herkennen. Baidu, dat beschikt over een eigen Institute for Quantum Computing, noemt geen specifieke toepassingen.

Dat de huidige quantumcomputers nog beperkt zijn in omvang, komt doordat qubits (de bouwstenen van deze computers; deeltjes soms kleiner dan atoom) uitermate gevoelig zijn voor verstoringen.

Quantumcomputers bevatten dan ook veel ‘ruis’ en functioneren onder precaire omstandigheden. Zo moet IBM voor bepaalde quantumcomputers de qubits koelen tot – 273C. Dat is zelfs kouder dan de temperatuur van het heelal.

De huidige fase van quantumcomputers is vergelijkbaar met de computer in de jaren vijftig of zestig, zeggen specialisten. De Verenigde Staten, China en de Europese Unie hebben allemaal projecten lopen rond quantumcomputing.

Overheden en bedrijven zullen tegen het einde van 2027 ongeveer 16,4 miljard dollar investeren in kwantumontwikkeling, volgens marktonderzoeker IDC.

IBM wil in 2025 een quantumcomputer naar de markt brengen met een 4.000 qubitprocessor. IBM heeft tot nu toe quantumprocessors ontwikkeld met 127 qubits.

Komende dinsdag publiceert Baidu zijn kwartaalcijfers.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pim

Voor mensen die het niet weten. Een qubit kan in tegen stelling tot een normale bit zowel de waarde 0 als 1 hebben. Hierdoor kan een quantum computer razendsnel berekeningen maken.

Stel je hebt een doolhof. Een traditionele computer maakt dan 1 route per keer totdat hij de juiste route heeft gevonden.

Een quantum computer kan in 1 keer alle routes berekenen en de juiste signaleren.

Quantum computers kunnen dus enorme waarde bieden in efficiënte van bepaalde constructies. Maar ook in onderzoek naar ziekten en medicijnen.

Het gaat denk ik echt voor een revolutie zorgen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond