Deel dit artikel
-

EDAY 2022: quantum teleporteren, kan dat echt?

Delftse onderzoekers zijn er onlangs in geslaagd quantum informatie te teleporteren over een rudimentair netwerk in het lab. Deze primeur is een belangrijke stap richting een toekomstig quantum internet. Kian van der Enden schetst op 6 oktober tijdens EDAY een toekomst de maatschappelijke impact van quantumtechnologie.

De doorbraak werd mogelijk door een sterk verbeterd quantum-geheugen en verhoogde kwaliteit van de quantum-links tussen de drie knooppunten van het netwerk. De onderzoekers, werkzaam bij QuTech (samenwerking tussen TU Delft en TNO) publiceren hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De kracht van het toekomstige quantum internet is gebaseerd op het kunnen delen of versturen van quantum informatie (lees: quantum bits) tussen de knooppunten van het netwerk. Daarmee worden allerlei toepassingen mogelijk, zoals het veilig delen van vertrouwelijke informatie, het met elkaar verbinden van meerdere quantum computers om zo hun rekenkracht te vergroten en het gebruik van gekoppelde, zeer gevoelige quantumtoepassingen.

Toegegeven: we zijn nog heel ver van een quantumcomputer van Dell of HP. Het versturen van quantuminformatie tussen speciale processoren is namelijk helemaal niet zo gemakkelijk. Een mogelijkheid is om quantum bits met lichtdeeltjes te versturen, maar vanwege onvermijdelijke verliezen in glasvezelkabels is er, zeker voor grote afstanden, een grote kans dat de lichtdeeltjes niet aankomen. Omdat het simpelweg kopiëren van quantum bits fundamenteel onmogelijk is, betekent het kwijtraken van een lichtdeeltje dat de quantuminformatie onherroepelijk verloren is.

Een betere manier van quantuminformatie versturen is teleportatie. Het protocol voor quantum-teleportatie dankt haar naam aan overeenkomsten met teleportatie in science fiction-films: de quantum bit verdwijnt aan de kant van de zender en verschijnt aan de kant van de ontvanger. Aangezien de quantum bit dus niet door de tussenliggende ruimte hoeft te reizen, is er geen kans meer dat die kwijtraakt. Dat maakt quantum-teleportatie een interessante techniek voor een toekomstig quantum-internet.

Hoe het een en ander werkt lees je hier en wordt in de onderstaande video nader uitgelegd.

Op EDAY 2022 tonen we je de digitale toekomst in al zijn facetten. De energiecrisis wordt zeker niet vergeten, en nieuwe iteratie van het World Wide Web, waarin concepten zoals decentralisatie, blockchain-technologieën en op tokens gebaseerde economie zijn verwerkt, al helemaal niet. Mis het niet. Kaarten hier.

Nederland loopt voorop met het onderzoek naar het quantum internet. Twee onderzoeksconsortia krijgen opgeteld dan ook bijna 2 miljoen euro om onderzoek te doen naar de impact van quantumtechnologie op onze samenleving.

Hoogwaardige beveiligingsoplossingen voor quantumcomputers
Quantumcomputers bieden kansen, maar kunnen ook een bedreiging vormen wanneer kwaadwillende partijen ze gebruiken om cruciale informatiesystemen aan te vallen, zoals gezondheidszorg, energievoorziening of defensie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond