Deel dit artikel
-

Zuckerberg getuigt vandaag voor het Europees Parlement, maar gaat er iets veranderen?

Mark Zuckerberg getuigt vandaag voor het Europees Parlement. Hij zal uitleg geven over hoe Facebook omgaat met data van gebruikers. Jurist en privacy expert Stefan Kulk (Rechtgeleerdheid) en data-specialist Sander Prins (Utrecht Data School) van de Universiteit Utrecht hopen dat er dit keer echt kritische vragen worden gesteld.

Volgens Prins was de eerdere zitting in de Verenigde Staten ‘een blamage en een behoorlijke afgang voor de senaat aldaar’.

De Europese situatie is anders dan de Amerikaanse. Bedrijven als Facebook, Google, Amazon, Apple en Microsoft zullen later deze maand allemaal aan de AVG moeten voldoen. Zo bouwt Facebook een nieuw privacycentrum en wordt het voor gebruikers makkelijker om inzicht te krijgen in de data die het bedrijf over hen in handen heeft.

Sander Prins is over het algemeen sceptisch over de werking ervan, zo vertelt hij op de nieuwspagina van de Universiteit Utrecht. ‘De AVG werkt als ontmoediging van verschillende soorten datagebruik of verwerking. Hoe de privacy aan de hand van dit nieuwe instrument in de praktijk gehandhaafd zal worden, daar ben ik erg benieuwd naar.’

Volgens Kulk zitten wij als gebruikers van Facebook en Google klem: ‘Je kunt niet eenvoudig overstappen, want al je vrienden zitten op Facebook en gebruiken WhatsApp en Instagram, die ook allebei deel uitmaken van het Facebook-conglomeraat. Je kunt ook niet meer om de diensten van Google en Facebook heen. Ze zijn fundamenteel geworden voor onze nieuws- en informatievoorziening, voor ons entertainment, voor het online kopen en verkopen, enzovoort. Vooral Google lijkt het begin van alles op internet.’

Er is helaas ook geen serieuze concurrentie. Alternatieve zoekmachines als Duck Duck Go werken ook echt anders dan die van Google. Kulk heeft Duck Duck Go al vaak geprobeerd, maar keerde steeds weer terug naar Google omdat de zoekresultaten gewoon beter zijn. Google beschikt over veel data en zelflerende algoritmen die de zoekresultaten verbeteren. Hoe meer er op Google gebeurt, hoe meer data Google heeft, en hoe slimmer de zoekmachine wordt.

Prins raadt aan om in plaats van Google het alternatief Startpage te gebruiken. Deze zoekmachine gebruikt de kracht van Google, maar voegt daar een privacy-laag aan toe.

Aanvankelijk zou Zuckerberg achter gesloten deuren getuigen, voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement meldde maandag dat er alsnog een livestream komt: vanaf 17:45 uur.

Tajani houdt er een iets andere planning op na:

Foto: Flickr/Anthony Quintano

De streaminglinks van het Parlement worden doorgaans hier gemeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond