-

Gaat Rutte Obama achterna?

Gisteren kon de oplettende burger getuige zijn van een opvallende actie van de Minister-president. Via twitteraccount @MinPres werden burgers opgeroepen om Mark Rutte een vraag te stellen over de begroting.

In een video die direct na de troonrede gepubliceerd werd, beantwoordt de Minister-president deze vragen. Tijd voor een analyse: Was deze actie succesvol? Is het een goed voorbeeld van participatie? Gaat Rutte nu echt Obama achterna?

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Was deze actie succesvol?
Een kleine zoekactie met Radian 6 levert als kwantitatief resultaat:

  • Er zijn 165 tweets op #vraagaanMP gepost tussen 16 en 20 september
  • Ongeveer 100 daarvan zijn retweets van de oproep of aankondigingen van het antwoord
  • 52 concrete vragen van burgers
  • 25 vragen gaan over Griekenland
  • De Minister-president bundelt in 5 thema’s ongeveer 20 vragen (Europa – de zwaksten – waarom bezuinigen – kleinere overheid – miljardennota)
  • De video is enkele uren na de publicatie 315 keer bekeken

Qua aantallen is dit niet heel interessant. Maar het fenomeen op zich verdient wel aandacht: Twintig burgers krijgen een persoonlijk antwoord van de Minister-president op hun vragen. Ze krijgen dat antwoord op Prinsjesdag, direct na de troonrede via Youtube. Mark Rutte spreekt hen persoonlijk aan: “Naomi, Bram, Remko,…” voordat hij op hun vraag ingaat.

Is het een goed voorbeeld van participatie?
Het is een stap in de goede richting. Dit is de nieuwe media gebruiken om de participatie te bevorderen. Deze twintig burgers zullen zich dit contact met de MP blijvend herinneren. Het getuigt van transparantie dat Rutte ingaat op alle vragen. Er zijn geen vragen ontweken of niet geadresseerd.

Gaat Rutte nu echt Obama achterna?
Er is nog wel een weg te gaan. Wat zou beter kunnen?

  1. @MinPres is geen “vriend” op twitter – mensen zijn duidelijk niet gewend dat Mark Rutte op deze manier met hen communiceert. In tegenstelling tot bijvoorbeeld @MaximeVerhagen (70 duizend volgers) die bekend staat als twitteraar die ook dialoog voert, wordt er door @Minpres normaal gesproken weinig geantwoord. Er is dus geen dialoogrelatie waarop deze ene actie kan voortbouwen.
  2. Vraag en antwoord is geen dialoog – het zou leuk zijn om in discussie te gaan met de MP op twitter. Hij heeft een enorme spontane spreekkracht. Op twitter zou dit heel goed kunnen werken.
  3. Ontbreken van een social ecosysteem – @Minpres staat op zichzelf, in het beste geval wordt er een persbericht op Rijksoverheid.nl geplaatst. Waarom hebben @JCdeJager en @MaximeVerhagen (samen 110.000 volgers) en andere influencers deze oproep niet doorgeplaatst? Waarom wordt de actie alleen op twitter uitgezet en niet op Facebook, Google+ of Hyves? De actie staat dus op zichzelf en de account staat op zichzelf.

Het belangrijkste verschil met de Amerikaanse overheid is dat deze participatie via sociale media onderdeel heeft gemaakt van alle beleidsterreinen. Recent vroeg President Obama de Amerikaanse burgers om mee te denken hoe websites van de overheid verbeterd kunnen worden. Dit als onderdeel van The Campaign to Cut waste.

De start is dus gemaakt, een Nederlandse regeringsleider die rechtstreeks met burgers communiceert. Balkenende deed dit overigens ook al in het verleden, zonder dat dit heeft geleid tot een beleid waarin burgers meer structureel betrokken werden. Het bleef hangen op een “PR momentje met Hyves”. Zou de overheid dit onder Mark Rutte dus beter gaan doen?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond