-

De hang naar bitcoins heeft ook een keerzijde

Bitcoin, de digitale munteenheid van de toekomst, wint fors terrein nu velen het vertrouwen in het bankwezen hebben verloren. Ook ik behoor daartoe en heb inmiddels – jawel – mijn eerste bitcoin gekocht.

De aantrekkingskracht van de munt is inmiddels zo groot dat mensen er de gekste dingen voor doen. Zo is er een familie in Texas die hun Porsche Cayenne verkocht, in de hoop dat de 300 bitcoins die het opleverde – oftewel 39.000 dollar – spoedig in waarde zou stijgen. En dat deed het. Tot bijna het tienvoudige aan toe. Een golden opportunity.

Het Bitcoin-systeem gaat alweer terug tot 2009 toen het door Satoshi Nakamoto werd opgericht. De programmeur lijkt vandaag de dag van de aardbodem verdwenen. Eerlijk gezegd weet eigenlijk niemand echt wie deze Nakamoto is. Evenzo onbekend blijven vandaag de dag de mensen achter de Bitcoin-transacties. Dat heeft één groot voordeel: het stelen van creditcard- of andere gegevens is er niet bij.

Als je wilt, verstuur je bitcoins binnen tien minuten van Afrika naar Canada. Tegen verwaarloosbare kosten. Ontvangen is ook een peuleschil, gezien je slechts één uniek digitaal adres nodig hebt, dat sowieso voor elke transactie wordt aangemaakt. Het Bitcoin-momentum werd oorspronkelijk gestuwd vanuit een groeiende groep ondernemers, wereldwijde investeerders – vooral uit de Verenigde Staten en China – en technology geeks van over de hele wereld die de munteenheid maar al te graag tot wasdom willen brengen.

Skeptici noemen de Bitcoin daarentegen onveilig, onbetrouwbaar en onvolwaardig als vervanger van de welbekende betaalmiddelen. De crypto-anarchisten denken daar natuurlijk heel anders over; het huidige – omslachtige – financiële systeem zou niet meer van deze tijd zijn.

De houding van overheden ten opzichte van Bitcoin is illustratief voor hoe ze in het algemeen tegen vernieuwing aankijken. Met in dit geval als grootste excuus dat het vooral zou worden gebruikt voor duistere activiteiten, waaronder het financieren van wapens en drugs. Het echte pijnpunt is hier natuurlijk de impact die de munteenheid heeft op bestaande financiële machtsverhoudingen, die door de bitcoins meer dan ooit in handen van consumenten en handelaren komt te liggen. Geld wordt voor het eerst echt democratisch en onafhankelijk.

Mocht u ook van plan zijn om komend jaar bitcoins aan te schaffen, bedenk dan goed wanneer je ze uitgeeft. Voor je het weet, bestel je een pizza bij Thuisbezorgd.nl die over een paar jaar omgerekend honderdduizenden euro’s waard is. Dat is een keerzijde waar Bitcoin-adepten het liever niet over hebben.

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd in het Januarinummer van Emerce magazine (#127).

Deel dit bericht

1 Reactie

Jules

Maar wat is je punt? Je bent ook ingestapt?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond