-

Zijn we klaar voor bitcoins als betaalmiddel?

Om de handel te vereenvoudigen werden ooit de munten en biljetten geïntroduceerd als betaalmiddel. Samen met de later ingevoerde girale variant, onze tegoeden die we direct kunnen opeisen met een betaalkaart, een belangrijke basis van de economie zoals we die nu kennen. Met de problemen die de afgelopen jaren ontstonden verloren een hoop mensen hun vertrouwen in het economische systeem en toezichthouders. Het resulteerde in de digitale variant van geld: Bitcoins. Kunnen we al iets met deze nieuwe vorm van betalen in onze webwinkels? Wat zijn de haken en ogen?

Bitcoins?

Kort samengevat is bitcoin een virtuele munteenheid op basis van peer-to-peer technologie. Het is de eerste munteenheid die gedecentraliseerd is wat inhoudt dat er geen centrale bank verantwoordelijk is voor uitgifte of regulering. Bitcoins worden gemaakt, verhandeld en gecontroleerd door de gebruikers zelf. Geen overheid komt er aan te pas. Bitcoins en transacties zijn op zeer geavanceerde wijze voorzien van encryptie wat ze veilig en anoniem maakt. In tegenstelling tot ons huidige systeem is er vooraf bepaald hoeveel bitcoins er zullen worden uitgegeven. De vorm van inflatie die we nu kennen doordat er simpelweg nieuwe bankbiljetten worden gedrukt zal hierdoor niet voorkomen.

In praktijk biedt bitcoin de gebruiker een digitale portemonnee. Met het kopen, verkopen of verdienen van bitcoins vul je deze waarna zeer eenvoudig aankopen kunnen worden gedaan. Iedere gebruiker wordt voorzien van een uniek bitcoin-adres waarmee bitcoins kunnen worden ontvangen. Omdat je portemonnee lokaal op computer of smartphone beschikbaar is kan er direct door op de knop “betaal” te klikken afgerekend worden. Binnen slechts enkele seconden is de transactie daarmee voltooid. Consument blij, winkelier blij.

De eerste winkeliers, maar ook grotere namen als WordPress, Reddit en Wikileaks, accepteren deze vorm van valuta. Transactiekosten worden niet berekend en als winkelier word je niet langer belemmerd door grenzen of verschillende financiële instellingen. Bitcoin is immers wereldwijd inzetbaar.

Voorzichtigheid

Bitcoins zijn trending en zelfs PayPal drukt zich positief uit. Voor bekendere webwinkelsoftware zijn er inmiddels plugins beschikbaar en de eerste winkels waar je je bitcoins kunt inwisselen voor goederen of diensten zijn bekend. Toch vraagt het om voorzichtigheid. Hoewel het er niet op lijkt dat ze verboden zullen worden is er op dit moment weinig vastgelegd in wet- of regelgeving. Overheden zullen hoe dan ook in moeten springen zodat witwassen zo veel mogelijk wordt beperkt. Het anonieme karakter maakt het daarnaast mogelijk illegaal te handelen. Zo wordt het al in verband gebracht met de duistere zijde van het net: Drugs, wapens en illegale porno.

De waarde van het betaalmiddel was de afgelopen tijd reden tot het plaatsen van vraagtekens. Door het toenemende succes nam de vraag zo sterk toe dat het de systemen van de “bitcoin-beurs” vertraagde. In paniek deden velen hun digitale munten van de hand wat resulteerde in de eerste “beurskrach”. Hoe het zich ook zal ontwikkelen, deze valuta van de gewone man staat nog in de kinderschoenen. Met toenemende interesse van de kritische massa kan dit het online betaalmiddel van de toekomst worden.

Bekijk onderstaande video voor een volledige uitleg:

bitcoins-video

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond