-

Column: Seamless tech

Het is alweer enige tijd geleden dat ik iemand het woord ‘digibeet’ hoorde gebruiken. Uitzonderingen daargelaten, hoor ik sowieso minder vaak dat er rekening moet worden gehouden met mensen die minder tech-savvy zijn dan de doorsnee millennial.

Is dat omdat soft- en hardware steeds makkelijker te gebruiken zijn of raken we simpelweg meer vertrouwd met de digitale wereld waarin we leven? Ik kan mij namelijk nog maar al te goed de dagen herinneren dat ik van kantoor weer terug naar huis reed om alsnog mijn mobiele telefoon op te halen. Tegenwoordig is een smartphone dusdanig belangrijk dat je deze simpelweg niet meer vergeet.

En terecht want het apparaat wordt almaar slimmer en denkt meer en meer met je mee. Of het nou gaat om navigatie, couponing tot het samenstellen van je boodschappenlijst. Ook zakelijk. Zo kunnen werknemers van Amazon shoppen zonder dat er nog fysiek hoeft te worden afgerekend. Een eenmalige incheck volstaat, waarna je je boodschappen pakt en de rekening bij het verlaten van de winkel automatisch wordt voldaan.

Ook op luchthavens zie je ontwikkelingen waardoor je na afgifte van je bagage in een keer door kunt lopen naar het vliegtuig. In de tussentijd worden je identiteit, je lichaam en je handbagage gecontroleerd. En dat zonder dat je het merkt. Tevens geen geklooi meer met je laptop of half ontkleed door de scanner te moeten in de hoop dat je spullen zonder gedoe de andere kant van de loopband hebben bereikt…

Uiteindelijk zal het ook heel normaal worden dat sleutels passé worden en deuren zich vanzelf openen. Zowel privé als zakelijk. En wat te denken van straatverlichting die alleen aan gaat als het echt noodzakelijk is. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos, dankzij diezelfde tech. Neemt niet weg dat het risico’s met zich meebrengt, want ook cybercriminelen zitten niet stil. En ja, onze privacy komt hierdoor nog meer onder druk te staan.

Links- of rechtsom is bovenstaande trend er nu eenmaal en is deze onomkeerbaar. Als opmaat naar een maatschappij waarin tech een vanzelfsprekendheid is, en seamless tech de norm wordt. Voor iedereen. Van nerd tot digibeet. Tegen een prijs die we met z’n allen nog moeten bepalen. Het liefst op korte termijn. Want het omslagpunt komt met rasse schreden dichterbij.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond