-

Serieuze kruiwagen

30-minute meetings, miljoenen aan budgetten, een enorme innovatiedrang én een mindset die altijd in standje opportuun staat. Ik heb het natuurlijk over New York, de stad die Nederlandse ondernemers eigenlijk alleen maar kansen biedt. Want mocht je eigen idee niet slagen, dan is de kans zeer groot dat je een handjevol topentrepreneurs ontmoet die je alsnog verder brengen. Of het nou gaat om je netwerk, product-feedback dan wel het werven van fondsen.

Zo ervoer ik onlangs nog tijdens een 30-minute coffee meeting in East Village, toen ik met een kennis had afgesproken en de lokale wifi het liet afweten. Al snel schoot een vriendelijke man aan de andere kant van de tafel me te hulp en bood me aan om van zijn hotspot gebruik te maken. Ook vroeg hij of ik een demo ging geven over mijn startup. En of hij mocht meekijken… Sure. Deze meneer bleek achteraf een van de eerste investeerders in Pinterest, Square en Foursquare te zijn en always looking for opportunities.

Krap een week later werd ik dan ook voorgesteld aan Oliver Luckett. Beter bekend als het brein achter het succesvolle theAudience, een van de grootste publishers op het gebied van digital en social content. In samenwerking met tal van celebrities. Mede opgericht met Sean Parker, co-founder van onder meer Napster, Plaxo en Facebook. Luckett nodigde mij na enkele gesprekken op zijn landgoed in Reykjavik uit om over business te praten. Want zo gaat dat bij Amerikanen, direct handelen zodra ze kansen ruiken.

Wijlen Freddy Heineken claimde ooit dat zijn grootste fout is geweest om niet groter te denken. Waardoor hij veelal terughoudend opereerde in plaats van bierbrouwers uit andere markten over te nemen. En dus werd zijn bedrijf voorbijgestreefd door kleine Belgische bierbrouwers die dat plots wel deden.

Voor startups biedt New York legio kansen. Zo zijn er – naast het belangrijke werk wat het Nederlandse consulaat samen met B.Amsterdam uitvoert – ook tal van fondsen. Waaronder First Round Capital, die funden voor een vaste rate, vaak acht procent voor vijfhonderdduizend dollar en je maar al te graag verder op weg helpen. Zoek je als startende ondernemers ook een serieuze kruiwagen? Laat dan de veilige thuishaven die Nederland is per direct achter je. Want voor echt succes moet je simpelweg naar het buitenland. Lees: Amerika.

*) Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#158).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond