-

Waarom ik Vine verkies boven Instagram Video: Embedden

Afgelopen week werd Vine vernieuwd. De app waarmee Twitter korte video’s naar het grote publiek bracht reageerde op de introductie van Instagram Video met allerlei nieuwe opties die de 6-seconden video weer terug in de race bracht. Vine had namelijk behoorlijk terrein verloren aan Instagram Video die met 15-seconden en filters voor video’s én een veel groter potentieel door de veel grotere userbase.

De nieuwe opties van Vine zijn in het kort:

Nieuwe opties bij opnemen
Tijdens het opnemen van je Vine krijg je nu vier nieuwe icoontjes onderin je scherm.

4325

De eerste optie is om de frontcamera van je iPhone te gebruiken. Als je op Twitter zoekt naar ‘selfies’ (pas op! Ook NSFW materiaal) denk ik dat we daar binnenkort ook veel DuckFace-video’s gaan zien. De tweede is een grid over het scherm waardoor je het te filmen object beter kunt positioneren. Het derde icoontje kun je gebruiken om de belichting van het te filmen object te bepalen en als laatste een Ghost-icoon. Als je deze optie inschakelt worden de overgangen tussen twee takes vloeiender.

Naast deze nieuwe opties voor het opnemen van video’s zijn er ook nieuwe opties gekomen die je daarna kunt gebruiken.

Categorie
Je kunt je Vine video nu in een categorie plaatsen, daardoor is het voor anderen veel makkelijker om je video te ontdekken omdat ze niet meer door allerlei oninteressante content hoeven te scrollen, maar direct de groep die hen het meest interesseert kunnen kiezen. Er zijn vijftien verschillende groepen waaronder ‘cats’ en we weten allemaal dat katten als optie het succes van apps enorm kunnen vergroten! Die groepen worden ook weer gebruikt voor een andere nieuwe feature namelijk ‘OnThe Rise’. Daar vind je per categorie mensen die in die sectie veel volgers gekregen hebben. De sterren van dat genre.

Vind je zo’n Vine van een opkomende ster erg leuk, dan kun je ze vanaf nu ook ‘ReVinen’, oftwel retweeten of delen om in Twitter en Facebook termen te blijven.

Beschermd
Als laatste nieuwe toevoeging aan de app kun je je Vines ook als ‘beschermd’ oormerken. Daardoor is hij voor vreemden in de app onzichtbaar en kan hij alleen gezien worden door wie je als volgers hebt geaccepteerd. Het spreekt natuurlijk voor zich dat als je een beschermde Vine publiekelijk deelt op twitter of Facebook dat die wel door iedereen te zien is op die platformen, maar niet in de app dus.

Ik mis alleen nog een profielpagina, Instagram heeft die wel, maar die kwam ook pas heel laat van de grond. De nieuwste versie die hier beschreven werd is voor de iPhone, de Android versie heeft inmiddels ook de frontcamera optie gekregen, maar de andere nieuwe features komen pas later.

Embedden
Allemaal mooie verbeteringen die de kloof tussen Vine en Instagram Video weer een beetje kleiner maakt. Maar hoewel Instagram blijkbaar Vine verslagen heeft blijf ik van mening dat Vine vanuit online marketing oogpunt beter scoort dan Instagram. Dat komt omdat je Vine video’s heel makkelijk kunt embedden op websites, blogs en waar je ook maar html-code aan kunt toevoegen.

Voor Vine hoef je daar alleen maar naar de betreffende Vine te gaan en de embed-code te kopieren, die is op meerdere manieren te generen (los of als ‘Postcard met alleen bijschriften en hashtags erin), en ook daarna is die code simpel aan te passen.

Wil je echter een Instagram Video embedden dan heb je allereerst behoorlijk wat kennis nodig van html-code! Op Mashable staat een uitgebreide handleiding die maar liefst zes stappen bevat en ook gebruik maakt van een externe HTML5 Video-generator!

Dat zie ik kleine ondernemers die niet de beschikking hebben over een online marketingafdeling met gespecialiseerd personeel niet zo 1, 2, 3 doorlopen.

Er is overigens wel een website, Embed.ly, die het embedden van Instagram Video’s een stuk simpeler maakt. Maar dat moet je wel weten om er gebruik van te kunnen maken.

Nee, geef mij dan maar de simpele optie van Vine, die bevalt me beter; ook al zijn de video’s korter en kun je geen filters gebruiken.

Wat is jouw favoriet? Ga je voor kort en simpel via Vine, of kies je voor de langere weg en de grotere userbase van Instagram en waarom?

Deel dit bericht

5 Reacties

Karel Kolb

Ik ben het helemaal met je eens. Vine daagt je door zijn ‘beperkingen’ uit om je creativiteit de vrije loop te laten. En het ontbreken van een profiel vind ik juist een plus: samen met het makkelijke embedden maakt dat Vine een prima tool om te gebruiken op je bestaande netwerken. Voor mij Vine dus.

Jeroen voor 't Hekke

Als embedden het verschil maakt, dan ben ik bang dat dit iets te mager is voor Vine. Daarnaast vraag ik mij af hoeveel Instagram gebruikers een embed optie missen.

Ik gebruik Vine en Instagram video door elkaar. Willekeurig.

Jeroen voor 't Hekke

Ik had de functie wel verwacht, maar ook weer niet zo snel. Instragram blog: “Introducing Instagram Web Embeds” – http://blog.instagram.com/post/55095847329/introducing-instagram-web-embeds

Verandert dit nog iets of heeft Vine nog steeds je voorkeur?

Herman Couwenbergh

Ik was ook verbaasd over de snelheid waarmee deze functie op Instagram werd toegevoegd. Gelukkig niet ijdel genoeg om te denken dat het door dit bericht kwam 😉

Op Twittermania, waar ik dagelijks blog, schreef ik er dit over: http://twittermania.nl/2013/07/instagram-maakt-embedden-van-videos-op-websites-mogelijk/

Maar nu heeft Instagram eigenlijk alles wat je zou wensen. Een belangrijke troef daarbij is het volwaardige profiel dat een gebruiker heeft met timeline en profielpagina’s. Dat mist Vine nog steeds.
Maar ben ik ‘om’? Nee, nog niet. Terwijl ik vind dat dat objectief wel zou moeten. Maar ik ben een structopaat zoals ik van mezelf weet en blijf dus nog even trouw aan Vine. Het ‘voelt’ beter.
Instagram video’s heb ik ook nog te weinig geprobeerd, dus dat zal ik de komende tijd eens vaker gaan doen. Wie weet hoe dat afloopt. Ik zal het hier melden als ik toch voor Instagram ga.

Jeroen voor 't Hekke

Bedankt voor je reactie!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond