-

YouTube gaat gebruikers om ID-kaart vragen om leeftijd te controleren, mag dat?

YouTube gaat gebruikers om een ID-kaart of creditcard vragen als het niet kan vaststellen of een gebruiker achttien jaar of ouder is en video’s voor volwassenen wil bekijken. Dat meldde Nu.nl onlangs.

De maatregel volgt uit de Audiovisual Media Services Directive (AVMSD) die in 2018 werd aangenomen en ongeveer nu van kracht is. Deze vereist dat diensten zoals Youtube zorgen dat minderjarigen niet zomaar schadelijke inhoud te zien krijgen, en een leeftijdscheck is daarbij een mogelijkheid. Wat natuurlijk de vraag oproept, mag dat zomaar, van iedereen een kopie identiteitskaart vragen?

Upload je ID

Uit de blog van Youtube over dit onderwerp haal ik dat het niet een “upload je ID om verder te kunnen” is voor iedereen:

If our systems are unable to establish that a viewer is above the age of 18, we will request that they provide a valid ID or credit card to verify their age. We’ve built our age-verification process in keeping with Google’s Privacy and Security Principles.

Content-check

Het gaat dus om het moeten aantonen van meerderjarigheid om zo content ongeschikt voor kinderen te mogen zien. En pas nadat Youtube zelf niet kan vaststellen (bijvoorbeeld uit je Google-profiel, de AI-analyse van je surfgedrag of een elders opgegeven en geverifieerde leeftijd) dat je 18 bent, wordt er om een kopie identiteitsbewijs gevraagd.

Natuurlijk mag je -moet je- bij die kopie je bsn afschermen. Het is immers verboden voor Youtube om dat getal te gebruiken voor welk doel dan ook. Maar andere gegevens, zoals je foto, lijken me wel relevant want hoe kunnen ze anders zien dat jij het bent? (Er zijn geen details gepubliceerd maar het lijkt me logisch dat jij op de foto gaat samen met je identiteitskaart.) Die mag je dus niet uitblurren.

Duidelijkheid

Waar ik bang voor ben, is dat het proces gewoon gaat eisen dat er nul aanpassingen op de ID zitten. Dus bsn leesbaar, en geen tekst er doorheen “Youtube age verification” zoals de beste praktijk is bij het verwerken van identiteitskaarten. Dat is niet hoe het hoort, maar vaak wel hoe het gaat. Want vaststellen dat er iéts gewijzigd is, dat kan wel. Maar vaststellen of er iets aangepast is dat aangepast mocht worden (of niet), dat is veel lastiger. Ik hoop dat we snel details krijgen.

Over de auteur: Arnoud Engelfriet is partner bij ICT Recht.

Deel dit bericht

3 Reacties

Blockchainkiller

En zo komt Google echt alles van je te weten; ik zeg gewoon stoppen met het gebruiken van youtube.

Het is haast toch al bijna niey meer uit te houden met al die reclames vandaag de dag!

Randy Benjamins - Betaalvereniging

Er is voor NL een oplossing waarbij de identiteit van de persoon wordt gewaarborgd en toch een betrouwbare 18+ leeftijdsverificatie plaatsvindt. Het is op dezelfde basis als iDEAL en heet iDIN. Meer info: http://www.idin.nl of het proberen op demo.idin.nl.

bizzybee

YouTube kan de pot op! het is verdorie de staatspolitie niet. Mijn ID krijgen ze niet. Rumble en Gab zijn goede vervangers

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond