-

Cybercrime is grootste bedreiging voor organisaties aan het worden

Wereldwijd heeft 36 procent van de organisaties de afgelopen twee jaar te maken gehad met economische criminaliteit. Cybercrime is met 32 procent de op een na meest voorkomende economische criminaliteit en laat daarmee sinds 2014 een toename zien van maar liefst 8 procent.

Fraude, de nummer één economische criminaliteit, nam juist met 5 procent af de afgelopen twee jaar. Dat blijkt uit PwC’s Global Economic Crime Survey 2016.

Cybercrime is hard op weg de grootste bedreiging te worden voor organisaties. 61 procent van de ondervraagde CEO’s maakt zich er zorgen om. Toch heeft slechts een derde van hen (37 procent) een plan klaarliggen om adequaat op cybercrime te reageren.

Plaatje PwC4

Nederland boekt hogere criminaliteitscijfers

Nederlandse ondernemingen boeken hogere economische criminaliteitscijfers dan wereldwijd, namelijk 46 procent. De verklaring? Nederland is een welvarend land waar economische criminaliteit hoog op de agenda staat. En als je je ermee bezig houdt, wordt het ook meer ontdekt, concludeert PwC.

Plaatje PwC1

Vooral financiële wereld kwetsbaar

Vooral de financiële wereld is de laatste twee jaar met 48 procent het meest geconfronteerd met economische en digitale criminaliteit. De overheidssector volgt met 44 procent en kort daarop de retail- en consumentenbranche met 43 procent. Dat de financiële sector kwetsbaar is, vindt PwC logisch.

Het is een ingewikkelde sector met veel mogelijkheden om te frauderen. Daarnaast geldt dezelfde paradox als bij de relatief hoge cijfers van Nederland. De financiële sector is een sterk gereguleerde branche, waardoor wangedrag eerder aan het licht komt.

Plaatje PwC

Behoorlijke kosten

Wat de kosten zijn van economische criminaliteit? Dat is uiteraard moeilijk te zeggen. Maar bijna een kwart (22 procent) van de ondervraagde bedrijven zag verliezen van tussen 100.000 en een miljoen dollar. 14 procent vertelde meer dan een miljoen eraan kwijt te zijn. En 1 procent (met name in Noord-Amerika en Azië-Pacific) noemde zelfs een bedrag van 100 miljoen dollar of meer.

Plaatje PwC2

Cybercrime klom als economische criminaliteit de afgelopen twee jaar twee plaatsen, van de nummer vier bedreiging naar de tweede plaats. Bijna een kwart van de ondervraagde bedrijven had ermee te maken gehad. Bovendien zegt nog eens 18 procent eigenlijk niet te weten of ze doelwit zijn geweest of niet. Maar de effecten ervan zijn duidelijk. Vooral reputatieschade (30 procent) wordt veel genoemd.

Plaatje PwC3

De volledige Global Economic Crime Survey 2016 van PwC is hier te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond