-

Funding Circle: 75.000 banen door online financiering mkb

Online leenplatformen voor het mkb hebben al een serieuze impact op de economie. Funding Circle zegt bijvoorbeeld indirect voor 75.000 banen te hebben gezorgd. Die zijn met het verstrekken van leningen gecreëerd of veiliggesteld. Het bedrijf trekt de conclusie in een eerste impactstudie, uitgevoerd door onderzoekers van Oxford Economics. De crowdfunder wil laten zien welk gat banken nu laten vallen en hoe belangrijk het is dat er alternatieve financieringsvormen voor handen zijn.

Nederlandse mkb’ers hebben nog altijd moeite om aan financiering te komen. Het aantal leningen dat door banken is verstrekt, daalt bijvoorbeeld al een aantal jaar. De vraag naar alternatieve financieringsvormen, bijvoorbeeld via online p2p-platformen, blijft daardoor toenemen. Ook in de Tweede Kamer werd recent nog opgeroepen om de toegang tot de financiering te verbeteren.

Verschuiving in de leenmarkt

Maar welk effect hebben de leenplatformen nu al? Funding Cirlcle concludeert in een zeer uitgebreid rapport dat er sprake is van een rimpelingseffect. In de landen waar het nu actief is – het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Duitsland en Nederland – heeft het voor 4,4 miljard euro bijgedragen aan de economie. In totaal zijn hierdoor indirect 75 duizend banen in stand gehouden of gecreëerd. Iets meer dan de helft (55 procent) van die arbeidsplaatsen bevindt zich binnen de bedrijven die de lening hebben afgesloten. Andere banen zijn het gevolg van de indirecte beïnvloeding van onder meer de keten.

In het Verenigd Koninkrijk, Funding Circles thuismarkt, is de impact van het platform al het sterkst zichtbaar. Zo nam de gemiddelde waarde van de leningen sinds 2010 met 77 procent toe. Daarmee zorgde het naar eigen zeggen voor ruim 44 duizend werkplekken. Hoe succesvol een online platform kan zijn, blijkt wel uit de vergelijking met de bankensector. Afgelopen jaar zorgde het platform alleen al bijna voor net zoveel financiering als de Britse bankensector in zijn geheel, zo stelt het rapport. De laatste twee kwartalen van het jaar was Funding Circle zelfs groter. Er is dus sprake van een bijzonder opvallende verschuiving in de markt.

Impact Nederlandse economie

Doordat het platform pas sinds 2015 actief is in Nederland is de impact hier nog relatief gering. In 2017 zijn er 750 leningen verstrekt, samen goed voor 33,6 miljoen euro. Vooral in de bouwsector, retail en ICT weten bedrijven de alternatieve financieringsvorm te vinden. Ruim de helft van de leningen is aan bedrijven uit deze sectoren verstrekt. Daarmee is 65 miljoen euro bijgedragen aan de economie en is er voor 900 banen gezorgd.

De impactstudie is hier te downloaden.

Dit bericht is 4 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond