-

Mobiele snelheidstest Top 200 NL bedrijven

Bij Mediaweb hebben we de websites van de top 200 bedrijven en de 75 grootste internetbureaus van Nederland getest op snelheid en gebruiksgemak op smartphones. De uitslag zal je verbazen.

Snel ladende websites scoren hoger in Google, bieden een betere gebruikerservaring, grotere betrokkenheid van bezoekers en daarmee betere conversieratio’s. Je mag dus verwachten dat de top 200 bedrijven en de 75 grootste internetbureaus van Nederland supersnelle websites hebben.

Google PageSpeed Insights

We waren benieuwd of dat ook werkelijk het geval is en bedachten een onderzoek om erachter te komen. We wilden daarbij uitgaan van objectieve en openbare data, zodat een ieder de test zelf kan repliceren. Daarom maakten we gebruik van Google PageSpeed Insights. Deze tool test een website op drie criteria:

  • Snelheid op een smartphone.
  • Snelheid op een desktop.
  • Gebruiksgemak op een smartphone.

Top 200

De lijst van top 200 Nederlandse bedrijven hebben we gehaald uit Elsevier nummer 42 van 18 oktober 2014. De jaaromzet van deze bedrijven ligt tussen de 706 miljoen en 12,5 miljard.

De resultaten zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Van alle 200 bedrijven die we onderzochten scoorde er maar één goed op alle drie de criteria.

49,5 procent heeft nog geen website die geschikt is voor smartphones. Slechts elf procent heeft een website die qua snelheid een voldoende of goed scoort op desktops. En een schamele 0,5 procent (één dus) scoort qua snelheid goed op een smartphone.

INFOGRAPHIC: PageSpeed test top 200 NL bedrijven

Bekijk de complete uitslag in dit Google Spreadsheet.

Internetbureaus

We deden hetzelfde onderzoek met alle 75 bij de DDA aangesloten internetbureaus. Dat zijn dus bureaus met een jaaromzet van tenminste één miljoen Euro. Zoals je mag verwachten, scoren die beter dan de top 200 bedrijven.

Met name de gebruiksvriendelijkheid op smartphones is bij de meerderheid prima in orde.

Maar qua snelheid valt er voor de meeste internetbureaus die we hebben getest nog veel te verbeteren.

INFOGRAPHIC: PageSpeed test top 75 NL internetbureaus

Hoe denk je dat je eigen site uit de test komt? Doe de Google PageSpeed test en kijk hoe je het doet in vergelijking met de top 200.

Uiteraard spaarden we onszelf ook niet. Wij hebben de snelheid van mediaweb.nl sterk weten te verbeteren met behulp van de analyses van PageSpeed Insights. Hoe we dat voor elkaar kregen, lees je in het artikel ‘Zin en Onzin van Google PageSpeed.

Afbeelding: gui jun peng / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond