Industry Wire

Geplaatst door ESET

Cyberproducten voor MKB veelal ineffectief

Rotterdam, 29 oktober 2020 – Veel gangbare oplossingen op het gebied van cybersecurity voor het midden- en kleinbedrijf blijken vaak nauwelijks effectief. Dat blijkt uit onderzoek van EYE, een cybersecuritybedrijf dat is opgericht door enkele oud-medewerkers van de Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd op de ESET Security Days.

De noodzaak voor goede oplossingen blijkt uit de cijfers: zowel het aantal aanvallen met gijzelsoftware als de schade als gevolg van dergelijke aanvallen nemen in rap tempo toe. EYE besloot daarom onderzoek naar de effectiviteit van diverse cyberoplossingen voor het MKB.

Effectiviteit diverse oplossingen
Met name oplossingen gebaseerd op netwerkdetectie scoren onvoldoende. Dit zijn zogenoemde ‘kastjes’ die je in je netwerk plaatst. Zo bleek dat een veelgebruikte netwerksensor voor het midden- en kleinbedrijf slechts 4% van alle phishing-domeinen herkende en niet in staat was om gijzelsoftware te stoppen. Ook werd verkeer naar het darkweb niet als verdacht aangemerkt. “Er zitten grote verschillen tussen de oplossingen die worden aangeboden”, vertelt Vaisha Bernard, cybersecurity-specialist bij EYE. “Maar het probleem is dat maar weinig mensen begrijpen wat zo’n oplossing precies doet. Daardoor zijn er allerlei oplossingen op de markt die er mooi uitzien, maar eigenlijk helemaal niet werken.”

Cybersecurity uitbesteden
Technologie die wel goed werkt vereist specialistische kennis en ervaring van de gebruiker. Het is daarom voor een ondernemer lastig om deze technologie zelf in te zetten. Volgens EYE is de beste oplossing voor het midden- en kleinbedrijf tweeledig. Enerzijds kan een ondernemer zelf aan de slag met simpele, veelal gratis beveiligingsmaatregelen, zoals het inschakelen van tweestapsauthenticatie voor e-mail en het instellen van wachtwoordlek-alerteringen. Anderzijds kan worden overwogen om cybersecurity uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf en om daarbij een cyberverzekering af te sluiten. “Er zijn genoeg oplossingen die wel goed werken en goede alarmeringen bieden, maar daarvoor heb je experts nodig. De experts bekijken de alarmeringen, weten wanneer er een bedreiging is en hoe je vervolgens moet handelen. Een cyberverzekering kan de kosten van het gespecialiseerd bedrijf dekken wanneer zich alsnog een incident voordoet, want 100% beveiliging bestaat niet in het digitale domein.” Het uitbesteden van dit soort expertise zal volgens EYE op termijn net zo gebruikelijk zijn als het inhuren van boekhouders, accountants en juristen.

Over Eye
EYE wil de kennis en ervaring die haar specialisten op hoog niveau hebben opgedaan, beschikbaar maken voor ondernemers in het middensegment. EYE bewaakt data en netwerken, maakt ondernemers en medewerkers bewust van cyberrisico’s en verleent direct hulp bij incidenten, tegen een vaste prijs per medewerker per maand.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht